Vad kan hända med pensionerna vid ett maktskifte?
Vad kan hända med pensionerna vid ett maktskifte? - Foto: Henrik Montgomery/TT och Fredrik Sandberg/TT

Så kan pensionerna påverkas om högersidan får makten: "En gas"

Den sista rösten är räknad och högerblocket har utropat sig som segrare. Ett maktskifte är därför att vänta. Men vad skulle en högerregering innebära för Sveriges pensionärer? Sparekonomen Frida Bratt, verksam vid Nordnet Bank, svarar.


Rösträkningen är avslutad. Mycket talar nu för att högersidan, med Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, kommer få chansen att bilda regering.

Här kan du läsa om hur rösträkningen går till.

Vad innebär ett maktskifte för pensionärer?

Men hur skulle då ett regeringsskifte påverka pensionerna i Sverige? Nyheter24 frågade Frida Bratt som är sparekonom vid Nordnet Bank. 

– Flera partier inom högerblocket är positiva till att införa en så kallad ”gas” i pensionssystemet. Med en gas menas att man fördelar överskottet i systemet till pensionärerna i goda tider, på samma sätt som man har en broms som slår till mot utbetalningarna i dåliga tider.

– Systemet mår bra och bär på överskott, och därför ses en sådan åtgärd som möjlig.

Frida Bratt. Foto: Pressbild/Nordnet Bank

Enligt Bratt är även Socialdemokraterna positiva till en gas i systemet och detta, menar hon, talar för att man inom riksdagens pensionsgrupp kan komma överens om en sådan åtgärd.

– Sverigedemokraterna vill höja garantipensionen, så där återstår att se hur mycket inflytande de kan få i en sådan fråga. Det blir intressant att se om Sverigedemokraterna på sikt kommer att bli en del av pensionsgruppen, vilket man inte är nu, tillägger Bratt.

Här kan du läsa om hur skatterna kan påverkas av en högerregering.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!