Hur ska man tänka för att ha råd med julklappar och julbord i inflationstider?
Hur ska man tänka för att ha råd med julklappar och julbord i inflationstider? - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Gorm Kallestad/NTB/TT

Så ska du tänka för att ha råd med julklapparna i år: "Dyrare"

Inflationen i Sverige är den högsta på flera decennier och priserna i svenska butiker har dragit iväg rejält. Samtidigt är det bara några månader kvar till den stora julhandeln. Hur ska man tänka för att ha råd med julklappar och julbord? Nyheter24 frågade Frida Bratt, sparekonom på Nordnet Bank.


I Sverige har inflationen slagit hårt mot många hushåll i form av höjda matpriser och dyrare boendekostnader, vilket gjort att många säkerligen håller lite extra hårt i plånboken. Här kan du läsa om hur inflationen påverkar olika hushåll.

Men det dröjer inte länge innan det är dags för jul, vilket ofta innebär utgifter som är större än vanligt. Enligt Frida Bratt, sparekonom hos Nordnet Bank, finns det också en överhängande risk att produkter och livsmedel blir ännu dyrare i december när många ger sig ut i julhandeln

Frida Bratt. Foto: Pressbild/Nordnet Bank

– Vi ser en uppåtgående trend för livsmedel, och det är en trend som fortsatt månad för månad under hela året. Dock har butiker som bekant ofta kampanjer och lockvaror i samband med julruschen, vilket på det stora hela kan dra ned priserna generellt inom vissa segment, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– Men man bör absolut ha en beredskap för att årets julbord kommer att kosta betydligt mer än det gjorde under förra året, särskilt som julbordet till stor del består av animaliska produkter och det är inte minst sådana som stigit i pris.

Så ska du tänka inför julhandeln: "Ta höjd"

Så hur ska man ha råd med julklappar och julmat i inflationstider? Här kan det vara läge att ha viss framförhållning, menar Frida Bratt.

– Kläder och prylar kan det finnas en poäng att börja titta på redan nu, särskilt om du kan hitta detta på kampanj eller rea. Då undviker du eventuella leveransförseningar som vi såg mycket av förra året, samtidigt som du ju sprider ut dina kostnader. 

Foto: Johan Nilsson/TT

Att planera lite mer noggrant än vad man brukar är också en god idé. 

– Som vanligt är det klokt att göra en budget och i den ta höjd för att allt är lite dyrare nu. Butiker har redan höjt sina priser. Det kanske får bli några färre julklappar till barnen i år? Och kan något bytas ut på julbordet? Animaliska produkter har blivit dyrare, kanske går det att hitta något att ersätta det med?

– Ett tips är som alltid att se till att inte en släkting får stå med hela kostnaden. ”Knyt” på julen brukar bli uppskattat. Och kanske kan de vuxna nöja sig med att köpa en julklapp till någon i sällskapet, i stället för att alla ska köpa till alla?

Jul
/
/