Inflationen slår hårt mot svenska hushåll.
Inflationen slår hårt mot svenska hushåll. - Foto: Claudio Bresciani/TT och Jessica Gow/TT

Inflationssmällen: Så mycket dyrare blir det för olika hushåll

Inflationen, med stigande priser på mat såväl som el och drivmedel, slår hårt mot många svenska hushåll – men vissa drabbas mer än andra.


Inflationen för augusti landade, enligt måttet KPIF, på hela 9,0 procent – något som många svenska hushåll känt av i form av stigande livsmedelspriser och dyra drivmedel. 

Här kan du läsa om vilka varor som blivit allra dyrast under inflationen.

Ekonomen: "Aldrig sett något liknande"

Enligt flera ekonomer lär det dröja fram till årsskiftet innan inflationen avstannar och vänder nedåt. Fram tills dess väntar dock en tuff tid för många svenskar.

– Jag har jobbat i finansbranschen i över 35 år och har aldrig sett någonting liknande. I stort sett allt som kan gå emot hushållen går emot hushållen nu. Det är tuffa tider, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, till SVT.

Läs om hur mycket dyrare barnfamiljens matkasse är nu.

Så drabbas olika hushåll av inflationen

Swedbank har räknat ut hur mycket kostnaderna ökat för olika typer av hushåll och enligt bankens beräkningar kommer ensamstående som bor i hyresrätt med barn få betala 740 kronor mer varje månad jämfört med årets början.

För ett pensionärspar som bor i hyresrätt ökar omkostnaderna med 1 000 kronor i månaden och för en tvåbarnsfamilj, boende i hus, blir det 5 500 kronor dyrare per månad.

– Ensamstående med barn, garantipensionärer, studenter, arbetslösa och de som lever på sjuk- och aktivitetsersättning. Personer som redan tidigare levde med väldigt små marginaler, de drabbas väldigt hårt nu, säger Arturo Arques till SVT.