Viaplay höjer priset på sitt standardabonnemang.
Viaplay höjer priset på sitt standardabonnemang. - Foto: Izabelle Nordfjell/TT och Gorm Kallestad/NTB/TT

Viaplay chockhöjer priserna – så mycket dyrare blir det

Flera streamingtjänster har höjt sina priser under de senaste åren och för den som har ett standardabonnemang hos Viaplay väntar nu en dyrare månadsavgift.


Många svenska hushåll befinner sig i en knepig ekonomisk situation. Ett stående råd från privatekonomerna har varit att man ska se över abonnemang och prenumerationer som drar pengar varje månad.

– Jag tror många kan rensa bland abonnemangen, och inte sällan alla streamingtjänster. Handen på hjärtat, vet du om hur många abonnemang du har och nyttjar du verkligen alla?, har Frida Bratt, sparekonom hos Nordnet Bank, tidigare sagt till Nyheter24.

Här kan du läsa om hur du ska tänka kring din löneförhandling i inflationstider.

Viaplay höjer priserna med 20 kronor

Det visar sig dessutom att hälften av de mest populära streamingtjänsterna, däribland C More och Apple+, blivit dyrare under det gångna året. Disney+, Netflix och Spotify höjde sina priser, för deras respektive standardpaket, under 2021.

För den som har ett standardabonnemang hos Viaplay blir det från och med februari 20 kronor dyrare varje månad, från 129 kronor till 149 kronor. Prishöjningen har dock redan börjat gälla för nya kunder. 

– För att kunna säkerställa att vi alltid har underhållning av absolut högsta kvalitet och en stor volym att erbjuda våra kunder behöver vi höja priset, säger Susanne Nyhlén, presschef på Viaplay, till SVT och fortsätter:

– Inflationen är såklart en faktor i det hela.

Experten: "Börjar göra vinst"

För SVT uppger emellertid streamingexperten Jonas Birme att inflationen inte kan pekas ut som huvudorsaken bakom prishöjningen. Istället menar han att streamingmarknaden genomgår en förändring.

– Priserna har varit låga, man har fokuserat på tillväxt. Nu svänger det helt enkelt över till att man börjar göra vinst och tjäna pengar på detta, säger Birme till SVT.