Löneförhandla under inflationen? Experten tipsar om vad du ska fokusera på.
Löneförhandla under inflationen? Experten tipsar om vad du ska fokusera på. - Foto: Henrik Montgomery/TT och Adam Wrafter/SvD/TT

Experten: Så ska du tänka kring löneförhandling i inflationstider

Inflationen har slagit till med full kraft i Sverige och många svenskar tampas nu med stigande utgifter. Men hur ska man då tänka om en löneförhandling närmar sig? Nyheter24 frågade Frida Bratt, sparekonom vid Nordnet.


Inflationen i Sverige är på den högsta nivån sedan 1991 och priserna på en rad varor och tjänster pressas allt högre. Här kan du läsa om varorna vars priser skenat under inflationen.

– Vi är ovana vid stigande priser, vi har knappt haft någon inflation de senaste decennierna. Nu är den relativt kraftfull och det behöver vi vara medvetna om, har Frida Bratt, sparekonom vid Nordnet, tidigare sagt till Nyheter24.

Löneförhandling under inflation? Så ska du tänka

Många svenskar ser därför över sin ekonomi för att hitta sätt att skapa en marginal så att vardagsekonomin går ihop och för vissa kan det till och med vara så att en löneförhandling stundar.

Men hur ska man tänka vid en löneförhandling när inflationen är på en så pass hög nivå? Här är det viktigt att betona rätt saker, menar Frida Bratt.

– Det är förståeligt att man vill kompenseras för att priserna ökar. Men förhandlar man lönen individuellt så tror jag personligen att det smartaste är att framhålla varför man är värd en högre lön, vilka mål man har nått och vad man har presterat, snarare än hänvisa till höga matpriser, säger hon till Nyheter24.

Frida Bratt. Foto: Pressbild/Nordnet Bank

Många har dock löner som sätts på kollektiv nivå i centrala avtal.

– Lönerna för 2022 är redan avtalade men avtalsrörelsen för 2023 drar ju igång i höst och då lär inflationen bli en viktig faktor i förhandlingarna om var ”märket”, det vill säga löneökningarna på denna kollektiva nivå, ska hamna, konstaterar Frida Bratt.

Här kan du läsa om 6 misstag du bör undvika under inflationen.

/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

1 timme sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

1 timme sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

1 timme sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

2 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.