Lördag 25 Jun
Stockholm

Experten: Så ska du tänka kring löneförhandling i inflationstider

Löneförhandla under inflationen? Experten tipsar om vad du ska fokusera på.
Löneförhandla under inflationen? Experten tipsar om vad du ska fokusera på. Foto: Henrik Montgomery/TT och Adam Wrafter/SvD/TT

Inflationen har slagit till med full kraft i Sverige och många svenskar tampas nu med stigande utgifter. Men hur ska man då tänka om en löneförhandling närmar sig? Nyheter24 frågade Frida Bratt, sparekonom vid Nordnet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Inflationen i Sverige är på den högsta nivån sedan 1991 och priserna på en rad varor och tjänster pressas allt högre. Här kan du läsa om varorna vars priser skenat under inflationen.

– Vi är ovana vid stigande priser, vi har knappt haft någon inflation de senaste decennierna. Nu är den relativt kraftfull och det behöver vi vara medvetna om, har Frida Bratt, sparekonom vid Nordnet, tidigare sagt till Nyheter24.

Löneförhandling under inflation? Så ska du tänka

Många svenskar ser därför över sin ekonomi för att hitta sätt att skapa en marginal så att vardagsekonomin går ihop och för vissa kan det till och med vara så att en löneförhandling stundar.

Men hur ska man tänka vid en löneförhandling när inflationen är på en så pass hög nivå? Här är det viktigt att betona rätt saker, menar Frida Bratt.

– Det är förståeligt att man vill kompenseras för att priserna ökar. Men förhandlar man lönen individuellt så tror jag personligen att det smartaste är att framhålla varför man är värd en högre lön, vilka mål man har nått och vad man har presterat, snarare än hänvisa till höga matpriser, säger hon till Nyheter24.

Frida Bratt. Foto: Pressbild/Nordnet Bank

Många har dock löner som sätts på kollektiv nivå i centrala avtal.

– Lönerna för 2022 är redan avtalade men avtalsrörelsen för 2023 drar ju igång i höst och då lär inflationen bli en viktig faktor i förhandlingarna om var ”märket”, det vill säga löneökningarna på denna kollektiva nivå, ska hamna, konstaterar Frida Bratt.

Här kan du läsa om 6 misstag du bör undvika under inflationen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.