Tre tips kan hjälpa dig att spara mer, utan att du behöver öka sparsumman.
Tre tips kan hjälpa dig att spara mer, utan att du behöver öka sparsumman. - Foto: Fredrik Sandberg/TT & Henrik Montgomery/TT

Så maxar du sparandet – utan att lägga undan mer pengar

Är det dags att komma igång med sparandet efter semestern? Enligt sparekonomen Christina Sahlberg finns det tre tips som kan hjälpa dig att spara mer utan att behöva lägga undan mer pengar.


Går du i tankar om att kickstarta sparandet under hösten och vintern? Sommaren har för många inneburit att man sneglat åt sparpengarna när semesterbudgeten sinat. Således kan det för vissa vara dags att komma igång med sparandet igen.

Men hur ökar man sparandet om ens medel är begränsade? I en intervju med Aftonbladet berättar Christina Sahlberg, sparekonom hos Compricer, att det finns tre tips som kan hjälpa dig att öka sparandet utan att du behöver lägga undan mer pengar från lönen än du har råd med.

Spara 2 000 kronor i månaden på mat – med enkla knepet: "Gör underverk"

3 tips: Spara mer – utan att spara mer pengar

  • Låt pengarna jobba för dig

Ett sätt att öka sparandet utan att lägga undan mer pengar är att spara med ränta istället för att låta pengarna ligga på ett konto utan, menar Sahlberg. 

– För över delar av din lön till ett sparkonto med ränta och fria uttag. När lönekontot börjar sina så sätter du bara tillbaka en del av pengarna till lönekontot. Ofta kan du enkelt flytta pengarna fram och tillbaka på en dag, säger hon.

  • Ha ett långsiktigt tänk när du investerar pengarna

Sparar du kortsiktigt kan pengarna vara på ett sparkonto med ränta, men om du har mer långsiktiga planer bör du istället investera pengarna på börsen. 

– Pengar som du kan avvara på längre sikt bör du investera på börsen för att få bättre avkastning, gärna i en global indexfond. Men kom ihåg att börsen går upp och ner så du måste vara långsiktigt när du köper aktier och fonder.

  • Se över dina avgifter

Avgifterna på fonder och aktier påverkar din avkastning över tid. Se även över avgifterna på de privata utgifterna. 

– Genom att jämföra ditt elavtal, ditt bolån och dina försäkringar kan du få ner dina månadskostnader rejält. Hittar du en liknande tjänst till en lägre kostnad – byt! Du får pengar över till ett ökat sparande utan att dra ner på något roligt, säger Sahlberg.

Studenten Annifrid, 26, sparar tusenlappar varje månad – med 4 enkla knep

/