Nyheter24 har pratat med studenten Annifrid Huhtala som gått från slösare till sparexpert
Nyheter24 har pratat med studenten Annifrid Huhtala som gått från slösare till sparexpert - Foto: Privat & Henrik Montgomery/TT

Studenten Annifrid, 26, sparar tusenlappar varje månad – med 4 enkla knep

Är du student och har svårt att komma igång med sparandet? Nyheter24 har varit i kontakt med personen bakom det virala Tiktok-kontot @enkel.privatekonomi för att ta reda på hur man blir ett riktigt proffs på att spara sina CSN-pengar.


Att vara student och samtidigt spara pengar kan för många vara väldigt svårt. 

Det är något som Annifrid Huhtala från Uppsala vet allt om. Hon slösade pengar på avbetalningar, krognotor och utemat när hon en dag insåg att ångesten tagit överhand och hon bestämde sig för att sluta leva från CSN-utbetalning till CSN-utbetalning. 

Numera fokuserar hon på att avklara sin juristexamen och sätta upp individuella mål för sin ekonomi för att känna kontroll, något hon delar med sig av till tusentals andra.

– Jag var världens mest slösaktiga tjej och hade aldrig sparat tidigare. Jag kände till slut att jag ville kunna gå till tandläkaren utan att ha ångest, berättar hon för Nyheter24.

Lyxfällan-Magnus varning – dyra misstagen du måste undvika: “Flera tusen i onödan”

Verktyg för att få kontroll på ekonomin

Personligen har hon skapat ett eget verktyg som hon värdesätter och har hjälpt henne att få översikt och kontroll på sparandet. 

– Jag kallar det för min ”no spend tracker” och den ska hjälpa mig att hålla koll på min konsumtion för varje vecka. Syftet är att få bort det onödiga och slentrianmässiga slösandet. 

Annifrid lyfter vikten av att känna kontroll över sparandet men vill även poängtera att man inte ska begränsa sig allt för mycket.

– Målkänslan är nödvändig när du sparar, men ibland har man inte alltid råd med allt man vill göra, framför allt inte som student. Men om du riskerar att missa ett veckomål för att istället ha en härlig kväll med vänner så är det i sig värt mycket och då bör du göra en avvägning. Det beror på varje enskild situation.

Lyxfällan-Magdalenas superenkla knep som många glömmer: “En bra peng in”

Fyra viktiga tips – så kommer du igång

Som student har man inte alltid möjlighet till att ha en stor buffert men en femhundring kan också göra mycket i längden menar Annifrid, som till vardags delar med sig av sin ekonomiska resa och spartips på Tiktok-kontot @enkel.privatekonomi.

För henne finns det fyra viktiga saker att tänka på om du är student och vill komma igång med ditt sparande: 

  • Få igång en rutin oavsett om rutinen är att spara 200 kronor eller 2000 kronor. Rutinen i sig är superviktig.
  • Jobba med tydliga mål som är realistiska att nå inom en angiven tidsram. 
  • Jobba med visuella verktyg som till exempel en kalender, spar-tracker eller liknande. Det visuella gör det lättare att ta på sparandet vilket kan hjälpa motivationen.
  • Se till att belöna dig själv när du nått ett mål, beroende på vad målet varit. En flaska bubbel, bio eller en middag kan vara motivationshöjande i det långa loppet.

Expertens sparknep: Så tryggar du pensionen – och här är fallgropen att akta sig för

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!