Det har blivit allt dyrare för studenter som äger sin studentbostad.
Det har blivit allt dyrare för studenter som äger sin studentbostad. - Foto: Lars Pehrson/SvD/TT & Jessica Gow/TT

Här är det dyrast att bo som student: "Kommer bli kärvt"

Stigande boendekostnader sätter press på studenter som äger sin studentlägenhet. Enligt Länsförsäkringar äts omkring 40 procent av studiemedlet vid heltidsstudier upp av boendepriserna.


Sommaren är över och för de flesta studenter är även skolstarten igång. De som studerar och är bosatta i en studentbostad kan dock få en högre kostnad i höst än väntat.

Enligt försäkringsbolaget Länsförsäkringar har nämligen en ägd studentbostad ökat drastiskt i pris jämfört med förra året där den genomsnittliga kostnaden stigit. 

– Vår uträkning visar att studentlyan blivit drygt 1 000 kronor dyrare i år jämfört med terminsstarten för ett år sedan. Vi kan också se att det lönar sig att i stället hyra en studentlägenhet i fler orter jämfört förra året, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar i ett pressmeddelande. 

Studenten Annifrid, 26, sparar tusenlappar varje månad – med 4 enkla knep

Här har kostnaderna stigit mest

De har nämligen räknat på vad kostnaderna blir för en ägd enrumslägenhet på 25 kvadratmeter. Den månatliga utgiften för ränta, amortering och avgifter landar på totalt 4 700 kronor, vilket förra året låg på 3 700 kronor.

De regionala skillnaderna är stora och avspeglar att bostadspriserna varierar beroende på städer och värst är det i storstadsområdet. I Stockholm får nämligen studenter räkna med 3 200 kronor mer i boendekostnad, jämfört med till exempel Växjö där kostnaden ökat med omkring 291 kronor istället.

– Det är främst bolåneräntan som påverkar kostnaderna för boendet och som med råge adderar till de ökade kostnaderna, trots att vi faktiskt kan se lite lägre bostadspriser på ettor runt om i landet. Med dagens ränteläge och de ytterligare höjningar som ligger i korten pekar mycket på att det kommer bli kärvt för studenterna.

I och med dagens studiemedel på totalt 12 052 kronor per månad, innebär det att kostnaden står för omkring 40 procent av det totala studiemedlet för heltidsstudier, menar Westerberg.

Student? Här är missen du INTE vill göra inför terminsstart: "Kan leda till böter"

/
/