Nordnets sparekonom Frida Bratt informerar om utgifterna du måste ha koll på – som ensamstående förälder.
Nordnets sparekonom Frida Bratt informerar om utgifterna du måste ha koll på – som ensamstående förälder. - Foto: Martina Holmberg/TT & Jessica Gow/TT

Utgifterna du måste ha koll på – som ensamstående förälder: "Hör med banken"

I många familjer kämpar ensamstående föräldrar med att få ekonomin att gå ihop. Nyheter24 har pratat med sparekonomen Frida Bratt om utgifterna du måste känna till och som det kan vara värt att se över - om du är ensamstående förälder.


Är du ensamstående förälder? Eller delar du vårdnad om ditt barn? Utgifterna i ett hushåll där det endast finns en inkomst kan skapa utmaningar för att få ekonomin att gå ihop. 

Många som befinner sig i dessa situationer kan också ha svårt att hålla igång ett aktivt sparande eller skapa sig en buffert för tuffare tider. Därför har Nyheter24 pratat med Nordnets sparekonom Frida Bratt, som delar med sig av de tipsen du måste känna till för att kunna hjälpa din privatekonomi.

– Det kan vara bra att gå igenom din ekonomi och få koll på helheten samtidigt som du kan se om det försvinner iväg pengar på saker i onödan. Kanske går det att banta ned på antal streamingtjänster, säger hon.

Det ska du ska tänka på – när du sparar som ensamstående förälder: "Inte meningslöst"

Se över dina utgifter: "Det kan vara värt att höra efter"

För de som har en ansträngd ekonomi där det ofta är knapert är det också värt att gå ett steg längre för att försöka underlätta utgifterna, menar Bratt.

– Går det överlag att hitta billigare avtal på bolån, el och bredband? Det är i de fasta utgifterna mycket går iväg varje månad. 

Många vuxna som har köpt sin egen bostad kan också amortera, en kostnad Frida Bratt anser att du bör se över för att se om det går att pausa den utgiftsposten.

– Är ekonomin väldigt knaper och du inte har någon buffert kan det vara värt att höra med banken om amorteringspaus så att du istället kan sätta av pengarna till en lättillgänglig buffert. Det är banken som avgör detta, men det kan vara värt att höra efter.

För många ensamstående föräldrar kan en bra prioritering vara att se över utgifter som lån, elavtal, bredband och amorteringar för att skapa utrymme i din ekonomi.

Ensamstående förälder? Här är risken du ska ta – för att maxa barnens sparande

/