Sparekonomen Frida Bratt berättar vad du bör känna till innan du börjar spara pengar till ditt barn.
Sparekonomen Frida Bratt berättar vad du bör känna till innan du börjar spara pengar till ditt barn. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Ensamstående förälder? Här är risken du ska ta – för att maxa barnens sparande

Att spara pengar till sina barn är inte helt ovanligt. Men för vissa kan det vara svårare att komma igång än för andra. Nyheter24 har därför kontaktat sparekonomen Frida Bratt som tipsar om vad man måste känna till som ensamstående förälder.


I tider där det mesta har stigit i kostnad är det viktigare än på länge att hålla koll på sin ekonomi och vad pengarna förbrukas på. 

Smarta knepet sänker barnfamiljens matkostnad – med 1 000 kronor i månaden

Detta bör du veta – innan du börjar spara till barnen

Enligt statistik från Statistiska centralbyrån bestod 16 procent av familjerna i Sverige av ensamstående mammor och fem procent av ensamstående pappor under 2022. Många ensamstående föräldrar har också mer utgifter på en mer begränsad inkomst än så kallade kärnfamiljer, vilket innebär att ett sparande till barnen kan vara svårare att komma igång med.

Nyheter24 har därför kontaktat Nordnets sparekonom Frida Bratt för att ta reda på vad man måste känna till som ensamstående förälder i de fall man vill komma igång med ett sparande, eller rent av redan gjort det. 

– Det kan vara bra att känna till att som vårdnadshavare är du också barnets förmyndare i ekonomiska frågor. Finns två vårdnadshavare är båda förmyndare även efter skilsmässa eller separation, och då behöver ni komma överens om vissa åtgärder och om ni båda ska ha tillgång till kontot, säger hon.

I de fallen du som förälder vill starta ett sparande i ett investeringssparkonto, så kallat ISK-konto, finns det två saker du inte får glömma bort.

– Ni behöver båda skriva under om ett ISK ska startas i barnets namn, alternativt att den ena ger den andra en fullmakt.

Så kan du tjäna mer pengar – utan att byta jobb: "Skattefritt upp till 40 000 kronor"

Sparekonomens tips: ”Råd att ta risk”

Det finns andra sätt än att placera pengarna i ett ISK-konto när du sparar pengar till ditt barn. Bratt förklarar att då spartiden till ett barn ofta är lång kan det vara värt att ta risker för att få avkastning över flera år.

– En kapitalförsäkring är annorlunda (mot ISK, reds. anm) då försäkringen står i ditt namn, men du gör barnet till förmånstagare. Då kan du också som förälder styra över när och hur barnet ska få pengarna. Vid sparande på sparkonto och ISK får barnet själv tillgång till pengarna vid 18 års ålder, förklarar hon och tillägger:

– Ofta är spartiden i ett barnsparande lång, vilket innebär att du har råd att ta risk för att skapa förutsättningar för avkastning över tid. Fonder som ligger i en kapitalförsäkring passar exempelvis utmärkt i ett barnsparande, avslutar hon med att säga.

Frida Bratt är sparekonom på Nordnet. Foto: Janerik Henriksson/TT

Svårt att sova? Här är 4 enkla knep för att somna snabbare