Det finns flera sätt att komma igång med sparandet om du är ensamstående, menar sparekonomen Frida Bratt.
Det finns flera sätt att komma igång med sparandet om du är ensamstående, menar sparekonomen Frida Bratt. - Foto: Martina Holmberg / TT & Anders Wiklund/TT

Det ska du ska tänka på – när du sparar som ensamstående förälder: "Inte meningslöst"

För många kan ett sparmål vara svårt att uppnå, framför allt om det bara finns en inkomst i hushållet. För Nyheter24 berättar ekonomen Frida Bratt hur man som ensamstående förälder bör tänka och hur man lättast kommer igång med sparandet.


Utgifterna i samhället ökar och inkomsten följer sällan med i samma tempo. 

Allt fler får svårare att hänga med när utgifterna drar iväg. Nyheter24 har tidigare rapporterat om att svenskarnas skuldberg växer och hos Kronofogden har man nått nya rekordnivåer under det första halvåret av 2023. 

Ensamstående förälder? Här är risken du ska ta – för att maxa barnens sparande

Sparekonomen: "Lite är bättre än inget alls"

För de som lever med barn i hushållet kan det vara en utmaning att klara sig från lön till lön, framför allt om man är en ensamstående förälder. 

Nyheter24 har pratat med Nordnets sparekonom Frida Bratt som delar med sig av vad du ska tänka på för att underlätta möjligheten att nå ditt sparmål och hur du kan komma igång med att lägga undan lite pengar, även om ekonomin kan vara ansträngd.

– En sak som är viktig att tänka på är vilket sätt man sparar på. Som ensamstående förälder kan ens ekonomi vara väldigt sårbar, om exempelvis en oväntad utgift dyker upp, säger hon. 

Hon förklarar att en bra prioritering är att i första hand spara till en lättillgänglig buffert så det finns en sparkapital att ta av i kärvare tider. Något som kan uppnås oavsett storlek på summan du har möjlighet att lägga undan.

– Det görs bäst på ett sparkonto, där man numera kan få lite ränta. En annan sak som är viktig att ha med sig är att lite är bättre än inget alls. Kan du avvara 100 kronor i månaden till ett sparande? Toppen, sätt av det. 

Bratt förklarar att summan med tiden gör sitt och hjälper dig att bygga upp en buffert. Och förhoppningsvis kan du i framtiden öka på den summan och således öka ditt sparande och sätta nya mål.

– Det är inte meningslöst även om det är mindre belopp varje månad.

Här kan du läsa fler ekonominyheter från Nyheter24