Med tre knep kan du öka chansen att landa ditt drömjobb.
Med tre knep kan du öka chansen att landa ditt drömjobb. - Foto: Jessica Gow/TT & Stella Pictures

Arbetslös? Så lyckas du på intervjun – med 3 enkla knep

Är du på jakt efter ett nytt jobb? På Arbetsförmedlingens hemsida har de delat tre viktiga tips som kan hjälpa dig landa jobbet du vill ha.


Att gå på en arbetsintervju kan vara både spännande och nervöst på samma gång. Men det finns några saker du kan ha i åtanke som förhoppningsvis dämpar oron en aning.

På Arbetsförmedlingens hemsida har de publicerat en video där man går igenom tre delar som du bör tänka på innan, under och efter intervjun, för att du på så sätt ska öka dina chanser att landa jobbet du vill ha.

Så kan du tjäna mer pengar – utan att byta jobb

Så lyckas du på arbetsintervjun

Förbered dig

Intervjun är ett bra tillfälle för att du och arbetsgivaren ska känna av om ni passar bra ihop. Spara annonsen så att du kan läsa igenom vad de söker och hur tjänsten är utformad om den skulle tas bort till dess du ska på intervju. 

Desto mer du kunnat ta reda på i förväg om företaget, arbetet och rollen desto bättre intryck gör du. Ju mer du vet i förväg desto mer konkreta frågor kan du också ställa om mål, förväntningar och möjligheter vilket i sin tur ger ett gott och påläst intryck.

Samtalet under intervjun

Prata om hur det skulle vara att vara anställd hos just dem. Ett vanligt misstag många gör när man är nervös är att man pratar för mycket, visa istället att du är påläst och förberedd. Tro på dig själv och förmedla det du vet att du kan. De ska förstå varför just du är rätt person för tjänsten. Ett bra sätt är att konkret beskriva hur dina bästa egenskaper kan komma till användning hos dem. 

Är det fler intervjuare i rummet? Rikta dina svar till alla och ha ögonkontakt med dem samtidigt som du har ett positivt och säkert kroppsspråk. Visa att du är en aktiv lyssnare genom att vara närvarande. Ett exempel är att nicka när du lyssnar och ställ frågor på det som sagts. Det är heller aldrig fel att be intervjuaren utveckla sin fråga om du inte förstår den. 

Var inte för hård mot dig själv – efter intervjun

Fundera över vad du gjort bra och vad du hade velat göra annorlunda till nästa intervju. Detta gör att du blir säkrare till nästa gång och drar lärdomar av prestationen. 

Kontakta arbetsgivaren om du inte fått någon återkoppling, det visar att du fortfarande är intresserad. Skulle du inte få tjänsten så är det utvecklande att våga be om feedback så du vet vad du ska tänka på till framtida intervjuer och således ökar chansen att istället kunna bli erbjuden andra jobb. 

Här är jobben med månadslön på över 44 000

/