Dags för lönesamtal?
Dags för lönesamtal? - Foto: Izabelle Nordfjell/TT och Pexels

Det här ska du INTE säga på lönesamtalet: "Sällan en bra idé"

Ska du ha lönesamtal med din arbetsgivare och hoppas på att få lite extra klirr i kassan framöver? Då finns det vissa saker du helst bör undvika att lyfta.


Är det dags för lönesamtal med chefen? Oavsett om det finns kollektivavtal, och därigenom en årlig lönerevision, på din arbetsplats eller om det saknas kollektivavtal och du ändå erbjudits eller tagit initiativ till ett lönesamtal finns det några fallgropar du bör undvika.

Nyheter24 frågade Johanna Holmberg, rådgivare på Unionen, om vilka som är de vanligaste misstagen som folk generellt gör vid dessa samtal.

– Att man inte kommer förberedd, konstaterar hon och fortsätter:

– Om man inte är förberedd är det svårare att argumentera för sin sak. Ett till misstag är att man fokuserar på att jämföra sig med andras löner istället för sina egna prestationer. 

Arbetslös? Så lyckas du på intervjun – med 3 enkla knep

Lönesamtal? Argumenten du bör undvika

När du ska övertyga din arbetsgivare om att du förtjänar en högre lön finns det också vissa typer av argument som du helst inte ska lyfta.

– Det är sällan en bra idé att komma med ultimatum under lönesamtalet, att till exempel hota med att sluta om man inte får upp lönen. Arbetsgivare kan mycket väl börja ifrågasätta ditt engagemang och varför dom ska investera i någon som är på väg bort.  

Att jämföra sin egen lön med kollegornas är, som tidigare nämnt, inte heller optimalt.

– Detta kan vara ett bra stödargument, men ska inte användas som ensamt argument för en bättre lön. 

Rekryterarens viktiga tips: Här är missarna du inte vill göra på LinkedIn

/