Söker du efter drömjobbet? Det finns några knep som kan hjälpa dig i jakten på det.
Söker du efter drömjobbet? Det finns några knep som kan hjälpa dig i jakten på det. - Foto: Jessica Gow/TT & Pexels

Här är 5 enkla knep – som hjälper dig att hitta drömjobbet

För en del kan det vara svårt att veta vad man verkligen vill arbeta med. Men det finns ett par knep som förhoppningsvis kan underlätta i din jakt på sökandet efter drömjobbet.


Att veta vad man vill jobba med när man blir vuxen är något många unga funderar över och vissa även brottas med. Det är inte heller helt ovanligt att man, i vuxen ålder, har svårt att veta vad det är man verkligen vill göra i sitt yrkesliv.

Här kan du läsa om porrtecknaren Erik och hur han fann sitt yrke

Så hittar du drömjobbet

Befinner du dig på en arbetsplats du inte trivs på? Eller har du bara svårt att veta vad just ditt drömjobb är? Kanske är det bankir, lärare, florist eller taxiförare? Oavsett vad som kan vara det rätta för dig finns det flera sätt som kan underlätta i jakten på det där drömjobbet, oavsett vad det kan tänkas vara.

På sin hemsida listar Arbetsförmedlingen fem punkter som kan hjälpa dig i jobbsökande och således tar dig ett steg närmare drömjobbet. 

1. Leta jobb

Leta olika jobb på olika jobbsajter som till exempel Arbetsförmedlingen eller LinkedIn. Läs på om vad rollerna företagen söker innebär och sök upp det du vill veta mer om.

2. Kontakta företaget direkt

Alla lediga jobb annonseras inte alltid under stunden du söker. Företag kan istället välja att söka kandidater i sitt egna nätverk. Därför kan en bra väg att gå vara att ta kontakt med företagen direkt och med lite tur kanske just du dyker upp hos arbetsgivaren när de behöver någon som dig.

3. Låt arbetsgivaren hitta dig

Se till att vara synlig för arbetsgivare så att de vet att du finns och är tillgänglig för nya utmaningar. Du kan skapa en profil på flera jobbsajter och hitta yrken som matchar din kompetens och ditt intresse. Om du använder LinkedIn kan du välja att sätta på statusen ”öppen för arbete”. Då kan de som finner dig intressant direkt ta kontakt med dig.

4. Utnyttja dig egna nätverk

Ta kontakt med ditt nätverk och berätta att du är på jakt efter något nytt. Passa på att utforska och utöka ditt nätverk på egen hand. Ett exempel är att besöka mässor och evenemang där företag söker ny personal eller marknadsför sina tjänster och behov.

Här är det bra att ha ett mer långsiktigt tänk – nästa gång någon i ditt nätverk söker folk så kanske du är den de har ”top of mind”.

5. Använd sociala medier 

Utvecklingen av sociala medier och dess framfart gör det till ett bra verktyg för att få ditt egna nätverk att växa snabbare. Gå igenom Facebook och LinkedIn för att se vilka branscher som söker folk och vilka tjänster de erbjuder. 

Så kan du tjäna mer pengar – utan att byta jobb: "Skattefritt upp till 40 000 kronor"

/