Erik, 26, berättar hur det är att jobba med att animera porr.
Erik, 26, berättar hur det är att jobba med att animera porr. - Foto: Unsplash.

Erik, 26, jobbar som porrtecknare: "Många fetischer är väldigt makabra"

26-årige Erik jobbar med att rita och animera porr. Nu berättar han för Nyheter24 om udda fetischer, furrie-porr och beställningar han aldrig skulle ta emot – samt hur det är att visa upp tecknad porr för familjemedlemmar.


Erik, 26, arbetar som frilansande animatör och tar på sig flera olika sorters jobb. Men det är inte alltid oskyldiga animationer han sysslar med, utan även en alldeles särskild typ av uppdrag.

Vad Erik beskriver som “ett pålitligt sidokneg” är nämligen att animera porr. Han tar emot beställningar av privatpersoner som vill se specifika karaktärer och händelser – och så ritar han efter deras önskemål. 

Nu berättar Erik för Nyheter24 om sin, lite mer udda, inkomstkälla…

Så började Erik jobba med att teckna porr

Erik berättar att han under sin studietid var en flitig användare av hemsidan Deviantart, som är ett forum där konstnärer kan dela sina verk med varandra. Erik själv beskriver sajten som “Youtube fast med ganska högt i tak”.

– Där såg jag att folk tog betalt för sådana animationer och insåg att “shit, det här är någonting man kan tjäna pengar på”. Det var ett bra tillfälle för mig när jag inte hade något jobb och gick på CSN, berättar Erik.

Han testade att animera liknande innehåll och lägga ut på webbplatsen för att undersöka saken.

Erik fick nys om marknaden för tecknad porr under sin studietid. Foto: Unsplash.

– Det visade sig snabbt att man fick napp. Porr är definitivt mer lukrativt än “icke-porr”, det finns helt enkelt en större efterfrågan. 

Så mycket tjänar Erik på att rita porr

Därefter fick Erik ta sig en tankeställare och fundera över vad han var bekväm med att göra, men kom fram till att det faktiskt var det mesta:

– Jag är inte så dömande och tycker inte det är så konstigt med porr eller sex och sådär. Det finns vissa hårda gränser jag drar och saker jag aldrig kommer göra, men att bara rita karaktärer som har sex har aldrig varit ett problem för mig.

När Erik väl bestämde sig för att satsa på sitt extraknäck blev hans animerande en riktig framgångssaga. Nu får han fler förfrågningar än han kan ta emot och menar att det finns en hel del pengar att tjäna. 

Erik känner sig bekväm med att teckna sex och kan dessutom tjäna en rejäl hacka på det. Foto. Unsplash.

Men hur mycket tjänar man egentligen som frilansande porrtecknare? Jo, Erik berättar att hans månadslön kan ligga på ungefär 30 000 kronor, men att det han tagit betalt för ett enskilt jobb som högst är 20 000 kronor.

Det här skulle porrtecknaren Erik aldrig rita: “Obekvämt”

Men trots att Erik har ett öppet sinne och oftast inte dömer sina beställare finns det saker han aldrig skulle ta på sig att rita.

– Det finns väldigt många grejer jag inte skulle animera. Självklart skulle jag inte rita någonting relaterat till exempelvis barn eller våldtäkt eller sådana saker. Men jag har också upptäckt att det finns otroligt många fascinerande fetischer här i världen – och det kan vara lite obekvämt. 

Erik är inte bekväm med att teckna vissa specifika fetischer. Foto: Unsplash.

Erik berättar vidare att han kan välja och vraka bland sina beställningar eftersom han har så gott om kunder. Därför ritar han inte sådant som han själv inte förstår poängen med.

– Jag dömer inte de fetischer som är harmlösa, men om jag tycker att de är så pass konstiga att jag inte förstår dem så vill jag inte ta på mig jobbet. 

Det här är de sjukaste förfrågningarna porrtecknare får: “Kokad levande”

Erik förklarar att det finns ofantligt många sexuella preferenser som han tycker är så pass märkliga att han inte vill ta på sig uppdragen.

– En fetisch som verkligen får mig att klia mig i huvudet är att vilja se en karaktär – med samtycke – bli kokad levande. Liksom är det sexuellt? Jag förstår det inte, säger Erik och fortsätter:

– En annan fetisch går ut på att karaktärer blir uppblåsta som ballonger. Det är tydligen väldigt sexigt enligt vissa…

Erik kan bli förvirrad av önskemål om att teckna makabra händelser i porr. Foto: Unsplash.

Erik menar dock att det oftast visualiseras ett samtycke mellan karaktärerna, trots de grova händelserna. Så även om karaktärer bli grillade levande eller uppätna som i porrgenren “vore” så blir de ofta det med ett leende på läpparna.

– Många av de här fetischerna är väldigt makabra och låter som att den som blir utsatt bör vara ovillig, men i de flesta av fallen handlar det om att alla karaktärer är väldigt nöjda med vad som sker. Det är lite svårt att greppa, det går inte att förstå rent intuitivt för de flesta – och mig själv inkluderat.

Det här är det sjukaste porrtecknaren Erik ritat: “Myrslokskaraktär”

Men trots att det finns saker som går över Eriks gränser menar han dock att det han ritar kanske inte alltid skulle gå hem hos gemene person, utan mer hos nischade grupper.

Det han oftast brukar rita är porr som involverar så kallade “furries”, det vill säga en subkultur som är intresserade av antropomorfiska djur – alltså djur med mänskliga drag. Erik berättar om en särskilt lustig animering han gjort:

– Det var en myrslokskaraktär som skulle utföra oralsex. Jag kan tänka mig hur beställaren tyckte att hen hade en briljant idé med karaktären: “Den har en perfekt mun för ändamålet” typ, skrattar han.

Foto: Johan Nilsson/TT

Porrtecknaren Erik visar upp porren för familjen: “Genant”

Trots sitt udda yrkesval har Erik mestadels bara stött på positiva reaktioner när han berättat vad han jobbar med. 

Han beskriver hur han först brukar mötas av chock, förvirring och misstro innan människor han träffar faktiskt förstår vad han håller på med. Då brukar förvåningen ersättas av ett stort intresse. Detsamma gäller även när Erik berättat för sina nära och kära.

– Jag tror nästan att jag har varit mer illa däran av att berätta för dem än vad de har varit. Det har varit genant när till exempel familjemedlemmar vill se porren jag gjort. Det kanske är den enda biten av det här jobbet som jag tycker är pinsam.

Här är ett exempel på en bild som Erik ritat på beställning. Foto: "Brolaren".

Trots den skämmiga situationen är det en självklarhet för Erik att visa upp porren han tecknar för exempelvis mamma och pappa:

– Ja, det är klart. Om jag tycker att det principiellt är en okej grej att göra, så är det någonting jag ska kunna visa upp. Det är som med allt annat i livet; bara för att du blir generad av någonting så betyder det inte att du inte ska göra det.

Porrtecknaren Erik heter egentligen någonting annat.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!