När budgettavlan rullades fram blev det känslosamt för Daniel i Lyxfällan.
När budgettavlan rullades fram blev det känslosamt för Daniel. - Foto: Skärmavbild/TV3/Lyxfällan

Daniel är skyldig sin bror 350 000 – programledarens känga: “Skäms du inte?"

Daniel har en bra lön, men på nätterna gråter han sig själv till sömns på grund av sin ekonomi. Den ensamstående pappan har skenande skulder, men unnar sig samtidigt dyra semestrar och lånar pengar av sin bror. I Lyxfällan åker Magdalena Kowalczyk till Uppsala för att hjälpa honom.


I säsongspremiären av TV3:s Lyxfällan besöker programledaren och ekonomen Magdalena Kowalczyk pappan Daniel i Uppsala. Han har sin dotter varannan vecka, och hon betyder allt för honom. Utåt sett verkar Daniel leva ett ordnat liv, men den ekonomiska situationen är allt annat än hållbar. 

– Jag ömmar verkligen för Daniel. Han verkar vara en väldigt snäll och inte alls egocentrisk person. Han verkar vara en väldigt dedikerad förälder, vilket inte alls lirar med hans dåliga beslut, berättar Kowalczyk. 

Förändringen i nya Lyxfällan – programledarna avslöjar: "Väldigt ledsna"

Daniels ekonomiska situation är inte hållbar. Foto: TV3/Lyxfällan

Lyxfällan-deltagaren Daniel fortsatte åka på dyra semesterresor

Daniel förklarar att allt började med att han skulle renovera sitt hus, och tog lån efter lån för att finansiera det. När Daniel och hans före detta fru sedan skilde sig och sålde huset så gick de med vinst. Men den ekonomiska situationen började eskalera när Daniel sedan inte betalade vinstskatten. Skulderna sköt därefter i höjden, medan Daniel fortsatte att köpa presenter och husdjur på kredit, samtidigt som han och dottern åkte på dyra semesterresor. 

Uppvaknandet för Daniel kom när ett av hans ärenden gått vidare till Kronofogden, och han beskriver att det var då paniken och ångesten började på riktigt. 

Daniels bror Micke anmälde honom till Lyxfällan

Det är Daniels bror Micke som har anmält honom till Lyxfällan, då han är orolig vad som kommer hända när han inte längre kan hjälpa till ekonomiskt. Micke berättar att Daniel nämligen är skyldig honom svindlande 350 000 kronor. 

Micke anmälde Daniel till Lyxfällan. Foto: TV3/Lyxfällan

Sammanlagt har Daniel skulder på närmare en miljon kronor, som han inte kan betala av. Daniel har istället flytt från sitt dåliga mående, bland annat med hjälp av dyra resor. 

– Det här med att din bror betalar för dig, skäms du inte?, frågar Magdalena Kowalczyk. 

Det får tittarna inte se i Lyxfällan – Magnus Hedberg avslöjar: "I verkligheten..."

Daniel går back 20 100 kronor i månaden

Trots att Daniel har en bra lön, och har stöd av närstående, har han varje månad ett underskott på 20 100 kronor. När uträkningen på budgettavlan står klar blir det känslosamt för Daniel, som får svårt att hålla tillbaka tårarna. 

Det blev känslosamt för Daniel. Foto: TV3/Lyxfällan

I snitt har Lyxfällan-teamet beräknat att det varje månad går 4 800 kronor från Micke till Daniel. Men var går egentligen dessa pengar till? Jo, till ren lyxkonsumtion visar det sig. I snitt läggs 1 200 kronor per månad på Systembolaget, 900 kronor på spel samt lotter och 1 000 kronor går till att äta ute. 

Daniel går back 20 100 kronor i månaden. Foto: TV3/Lyxfällan

Lyxfällan-coachen Philip Diab: "Du har blåst din brorsa på pengar"

För att relationen mellan bröderna ska fortsätta vara så bra som den är i dag, och för att det här ska få ett slut, får de bägge träffa coachen Philip Diab. Och samtalet blir känslosamt för de båda brorsorna.  

Micke och Daniel har ett samtal med Philip Diab om sin relation. Foto: TV3/Lyxfällan

– Du har blåst din brorsa på pengar. Du är beroende av konsumtion. Du manipulerar folk runtomkring dig att finansiera ditt missbruk, säger Philip Diab. 

– Det är hårt att höra verkligheten. Det gör så ont, men samtidigt så behöver jag det, säger Daniel. 

Vill du veta hur det går för Daniel? Lyxfällan sänds på tisdagar klockan 20.00 på TV3 och Viaplay.

/
TV3