Livsmedelsjätten Blentagruppen omsätter miljarder varje år.
Livsmedelsjätten Blentagruppen omsätter miljarder varje år. - Foto: Lars Pehrson/SvD/TT & Anders Wiklund/TT

Familjen Håkanssons köttimperium – här är Blentagruppens miljardtillgångar

Familjen Håkansson äger Blentagruppen som omsätter miljarder varje år. Numera driver de ett av Sveriges största kläckerier och äger flera stora köttproducenter. Nyheter24 har tittat närmare på familjeimperiets tillgångar.


Att lyckas bygga upp ett familjeimperium är både svårt och tar lång tid. I Sverige finns det flera exempel på bolag som tagit den långa vägen för att befästa en stark position inom det svenska näringslivet. Ett av alla familjeföretag är Blentagruppen, som numera driver ett större imperium inom flera industrier.

Familjen Tidstrands imperium – här är deras miljardtillgångar

Familjen Håkanssons imperium

1963 påbörjade bolagets grundare, Harry Håkansson, byggnationen av kläckeriet Blenta i skånska Blentarp. Två år senare stod det färdigt och är, än i dag, ett av Sveriges största kläckeri inom äggindustrin där man bedriver uppfödning, äggproduktion och kläckning av kycklingar. 

Håkansson bedrev verksamheten i över 20 år innan hans son, Jan Håkansson, tog över skutan 1985. I samband med detta passade man även på att förvärva ett nytt bolag, nämligen det svenska livsmedelsföretaget Guldfågeln. I och med förvärvet av kycklingföretaget började familjeimperiet Blenta ta sin form.

I dag är man en av Sveriges framgångsrikaste ägg- och köttproducenter och i sin arsenal ingår, utöver Guldfågeln, även Lantfågel som köptes 2003, Ingelsta Kalkon som blev helägt av Blentagruppen 2004 och Torsåsen fågelprodukter som köptes 2006. 

Biltema-grundaren Sten-Åke Lindholms enorma imperium

Blentagruppen omsätter miljarder

Än i dag är Blentagruppen familjeägt och sonen Jan Håkansson sitter fortfarande i styrelsen, tillsammans med döttrarna, tillika barnbarnen till grundaren Harry Håkansson, Jessica och Petra. 

De senaste fem åren har utvecklingen gått spikrakt upp och omsättningen har stigit rejält. Under 2018 hade man en omsättning på knappa 1,8 miljarder kronor. 2022 var motsvarande siffra över 2,5 miljarder. Under 2022 hade Blentagruppen AB även tillgångar som uppmättes till över 1,1 miljarder kronor, enligt uppgifter från Alla bolag. 

Chokladkungens miljonlön – så mycket tjänar Cloettas vd

Källa: Blentagruppen.se & Alla bolag

/
/