Varuhuset Biltema grundades 1963 av Sten-Åke Lindholm.
Varuhuset Biltema grundades 1963 av Sten-Åke Lindholm. - Foto: Stella Pictures & Pi Frisk/SvD/TT

Biltema-grundaren Sten-Åke Lindholms enorma imperium

1963 grundade Sten-Åke Lindholm Biltema i ett källarförråd i Linköping. I dag är det ett enormt imperium han byggt upp. Nyheter24 nystade i företaget och affärsmannens förmögenhet.


En av Sveriges rikaste företagare och entreprenörer föddes den 10 december 1940 och fick namnet Sten-Åke Lindholm. Samma man kom 23 år senare att starta sitt enorma imperium.

Här kan du läsa allt om syskonen Tidstrand och deras enorma familjeimperium

Så byggde Sten-Åke Lindholm upp Biltema

1963 grundade han nämligen företaget Biltema i en källarlokal i Linköping. Där sålde han billiga reservdelar till bilar som han köpte direkt från tillverkarna. Verksamheten blev snabbt populär då kunderna direkt sökte sig till honom istället för verkstäder som agerade mellanhänder. 

Det tog dock ytterligare 13 år innan företaget, 1976, lämnade källarlokalen och investerade i det som kom att anses vara Europas största bildelsvaruhus på den tiden, också beläget i Linköping. Spola man fram bandet 47 år och företaget är i dag ett miljardimperium med omkring 140 varuhus i Norden och enorma tillgångar.

På senare år är det dock inte bara de billiga reservdelarna man gjort sig kända för. 1997 bestämde man sig för att börja sälja korvar i butiken och i dag är det ett klassiskt inslag för många som besöker varuhuset där man gjort sig kända för sin billiga korv, så kallad "Biltema-korv".

Enligt SVT:s uppgifter har dock Sten-Åke Lindholm varit skriven och bosatt i schweiziska skidorten Chans Montana sedan millenieskiftet. Enligt sajten mestmotor.se lämnade han även rollen som vd i samma veva som flytten till Schweiz ägde rum, år 2000.

Anneli Tisell grundade dundersuccén Babblarna – här är hennes svindlande förmögenhet

Biltema-grundarens tillgångar

Det var länge sedan Lindholm lämnade Sverige, men 2018 skrev Dagens Industri att han placerade sig på plats 31 över Sveriges rikaste personer med en förmögenhet som då uppmättes till hela elva miljarder kronor. 

Företaget Biltema omsatte strax under sju miljarder kronor 2022, enligt uppgifter från Alla bolag. Under samma period redovisade man ett resultat efter finansnetto på 436,7 miljoner kronor och de totala tillgångarna uppmättes till över tre miljarder kronor.

Trots flytten till Schweiz har han, enligt sajten market.se, haft kontroll över det Hongkong-baserade holdingbolaget Birgma Holding LTD som också verkar ha en roll i ägandestrukturen i bland annat Biltema, men några uppgifter på tillgångarna går dock inte att redovisa, då ägarstrukturen både är snårig och inte känd i Sverige.

Här kan du läsa alla nyheter om Biltema-arvtagerskan Louise Wennberg, Sten-Åke Lindholms barnbarn.

Källor: Biltema.se, SVT, mestmotor.se, Dagens Industri, market.se & Alla bolag.

/