Syskonen Helena och Johan Tidstrand är verksamma i flera stora bolag.
Syskonen Helena och Johan Tidstrand är verksamma i flera stora bolag. - Foto: Fredrik Persson/TT & Robert Eklund/TT

Familjen Tidstrands imperium – här är deras miljardtillgångar

Syskonen Johan och Helena Tidstrand är nog inte några välkända namn för gemene man, men det är däremot bolagen de kontrollerar. Nyheter24 har tittat närmare på syskonens miljardimperium, som bland annat innefattar Gröna Lund och Clas Ohlson.


Familjen Tidstrand är en svensk entreprenörfamilj där syskonen Johan och Helena Tidstrand är storägare i bland annat Clas Ohlson och Parks & Resorts Scandinavia AB. De är barnbarnsbarn till Clas Ohlson, grundaren av företaget med samma namn, som var deras morfars far. 

Företagen syskonen har kontroll över är Clas Ohlson, Furuviksparken, Gröna Lund, Kolmården och Skara Sommarland, för att nämna några.

Max-ägaren Christoffer Bergfors monsterlön – så mycket tjänar han

Syskonen Johan och Helena Tidstrand

Johan Tidstrand föddes den 13 januari 1967. Systern Helena föddes tre år senare, nämligen den 22 april 1970. De växte upp på en gård i Dalarna men valde i slutet av 1980-talet att flytta till Stockholm för att inleda sina karriärer.

Johan är, enligt uppgifter från Alla bolag, i dag verksam inom fem företag. 

  • Tidstrand Holding AB, som sysslar med nöjes- och temaparksverksamheter. 
  • Park & Resorts Scandinavia AB, som bland annat äger Gröna Lund och Skara Sommarland. 
  • Sagogränd AB som är verksamma inom juridik, ekonomi, vetenskap och teknik. 
  • No Tail AB som sysslar med kultur, nöje och fritid. 
  • JHT Intressenter AB vars ändamål är att äga och förvalta fast och lös egendom samt bedriva förenlig verksamhet. 

Helena är även hon verksam i fem företag, enligt Alla bolag

  • Parks & Resorts Scandinavia AB. 
  • YERNEKEN HOLDING AB som sysslar med sportverksamhet. 
  • Tidstrand Fastigheter AB som är verksamma inom uthyrning och förvaltning av fastigheter. 
  • HMT Invest Stockholm AB bedriver investeringar i förvaltning och ägande av fastigheter och aktier 
  • JHT Intressenter AB. 

Ullared-ägarens miljonregn – så mycket tjänar Thomas Karlsson

Johan och Helena Tidstrands tillgångar

De två största bolagen där båda syskonen är verksamma är Parks & Resorts Scandinavia AB som under 2022 hade en omsättning på hela 1,6 miljarder kronor och ett resultat efter finansnetto på 44,5 miljoner kronor. Bolaget hade även tillgångar som uppmättes till strax under två miljarder kronor. 

Det andra företaget är JHT Intressenter AB som alltså äger och förvaltar fast och lös egendom. Bolaget hade en omsättning på strax under fem miljoner kronor under 2022, ett resultat efter finansnetto på 4,9 miljoner kronor. Deras totala tillgångar uppmättes till 790 miljoner kronor. 

Familjen Tidstrand, där Johan och Helena är de mest framträdande personerna, är även innehavare av 15 procent av Clas Ohlson AB:s aktier, enligt bolagets egna hemsida. Under 2022 hade bolaget en omsättning på 8,8 miljarder kronor och tillgångarna uppmättes under perioden till hela 5,9 miljarder kronor.

Johan Tidstrand är även verksam i Tidstrand Holding AB, vilket är moderbolaget i koncernen som äger Parks & Resorts som i sin tur äger bland annat Gröna Lund. Detta bolag omsatte 1,6 miljarder kronor under 2022 med tillgångar som uppgick till strax under två miljarder kronor.

Så mycket pengar tjänar Samhalls:vd Sara Revell Ford

Syskonen Tidstrands inkomst – så mycket tjänar de

Enligt de senaste uppgifterna från Skatteverket, som Nyheter24 tagit del av, hade Johan Tidstrand en fastställd förvärvsinkomst under 2022 på 2 835 500 kronor och ett överskott av kapital på totalt 23 628 935 kronor.

Helena Tidstrand hade, enligt de senaste uppgifterna från Skatteverket, en fastställd förvärvsinkomst på 316 200 kronor under 2021. Hon hade dessutom ett överskott av kapital på 21 487 980 kronor.

Max-ägaren Richard Bergfors lyxlön – så mycket tjänar han