En ny undersökning visar att det skiljer sig på föräldrars sparande åt barnen beroende på barnets kön.
En ny undersökning visar att det skiljer sig på föräldrars sparande åt barnen beroende på barnets kön. - Foto: Håkon Mosvold Larsen & Henrik Montgomery/TT

Därför sparar föräldrar mer pengar till söner: "Blir lite uppgiven"

Många föräldrar väljer att spara pengar åt sina barn. Men en ny undersökning visar att det skiljer sig på hur mycket det sparas varje månad beroende på om det är till en dotter eller son.


Att lägga undan pengar på ett sparkonto till sina barn är inte helt ovanligt. Men faktum är att det finns en tydlig skillnad på hur mycket som sparas av föräldrarna beroende på barnets kön, det visar en undersökning som SEB genomfört som Nyheter24 tagit del av.

Det måste du göra innan du börjar spara åt barnen

Så stor är skillnaden på sparkontot mellan pojkar och flickor

Undersökningen visar att nio av tio föräldrar sparar pengar till sina barn i genomsnitt och den totala summan ligger på 700 kronor i månaden. Av sparandet till sina barn ligger dock snittet betydligt lägre för flickor än för pojkar. Det visar sig nämligen att föräldrar till pojkar sparar i genomsnitt 730 kronor i månaden och endast 650 kronor till flickor. Det skiljer alltså 80 kronor i snitt per månad.

Moa Langemark är rådgivare på Finansinspektionen. I en intervju med Expressen kommenterar hon de skillnader som görs mellan könen.

– Man blir lite uppgiven. Det här är ju min generation som är uppvuxna med ”allas lika värde”.

Ensamstående förälder? Här är risken du ska ta – för att maxa barnens sparande

Finansinspektionens rådgivare: "Projicerar normer"

Enligt Langemark börjar skillnaderna bli tydliga efter en specifik ålder.

– I den tillgängliga datan kunde jag se stora skillnader mellan pojkars och flickors barnsparkonton. Skillnaderna börjar vid elvaårsåldern då pojkars barnsparkonton börjar bli fler än flickors. När barnen var 16 år så var bara var fjärde barnsparkonto en flickas, förklarar hon.

Enligt Langemarks analys av undersökningen så börjar klyftorna öka vid tioårsåldern och orsaken är att föräldrar börjat anammar normer och strukturer som påverkar hur mycket som läggs undan på sparkontot.

– Det verkar som att föräldrar omedvetet projicerar normer och strukturer på sina barn. Jag har svårt att tänka mig att någon medvetet vill gynna sina söner mer, säger hon.

5 enkla tips – så lär du ditt barn att tänka ekonomiskt

/
/