Det finns flera sätt att spara till sitt barn på.
Det finns flera sätt att spara till sitt barn på. - Foto: Anders Wiklund/TT & Martina Holmberg / TT

Det måste du göra innan du börjar spara åt barnen: ”Tänk till…"

Att spara pengar till sina barn är inget ovanligt, men det finns något du bör tänka på innan du väljer att spara i ditt barns namn. Nyheter24 har pratat med ekonomibloggaren Sandra Karlsson om just barnsparande.


Att som förälder starta ett sparande åt sina barn är inget som är särskilt ovanligt. Flera hushåll väljer att just lägga undan pengar från varje lön eller barnbidrag för att i framtiden kunna ge sina barn en bra start in i vuxenlivet genom att ge dem möjlighet att komma igång med körkortet eller att investera i en bostad.

Så sparar du ihop en miljon kronor – knepen och fällorna

Ekonomibloggaren: "Jag har 100 procent mandat"

I och med det rådande ekonomiska klimatet är det långt ifrån alla som har möjlighet att göra detta, om ens spara åt sig själv. Nyheter24 har därför pratat med ekonomibloggaren Sandra Karlsson, som till vardags driver bloggen ”Framtidsgurun”, där hon delar med sig av privatekonomiska tips och trix. Hon understryker just att alla inte har det ekonomiska utrymmet att lägga undan pengar till sina barn.

– Långt ifrån alla har förutsättningar att spara till sina barn. Jag är en av de personer som valt att inte spara till mina barn. Jag sparar endast pengar i mitt eget namn och på det sättet har jag 100 procent mandat att styra och kontrollera vad pengarna ska gå till, säger hon och tillägger:

– Jag vet att många förespråkar att investera till barnen för att ge dem rätt start i livet eller kunna köpa en lägenhet när de är vuxna. Vill man spara till sitt barn och dessutom har buffert, kan leva ett drägligt liv och även lägga undan pengar till sig själv så ser jag inget hinder med det.

Här är snålproffsens 12 bästa knep – så sparar du pengar

Detta måste du tänka på – om du sparar pengar åt ditt barn

Hon betonar dock vikten av att man är noga införstådd med vad det faktiskt innebär att investera pengar i någon annans namn, till exempel på börsen, då alla inte kan hantera stora belopp efter myndighetsdagen.

– Jag tycker man bör tänka till innan man börjar investera pengar på börsen i någon annans namn då mognadsgraden kan variera för en person som är 18 år. 

De barn som får kontroll över pengar vid myndighetsdagen och spenderar det på lyxkonsumtion istället för kloka investeringar och strategisk förvaltning kan leda till en besvikelse hos föräldern, menar Karlsson. En annan sida på det hela är att det också tagit föräldern många år att få ihop kapitalet.

Alternativet, i de fall du som förälder har möjlighet att spara åt ditt barn, är då alltså att spara i ditt eget namn för att fortfarande ha kontroll över beloppet även efter ditt barns myndighetsdag. 

Madelen, 31, sparade ihop en miljon innan 27 års ålder – så lyckades hon