Det skiljer flera tusen mellan kvinnor och mäns pension.
Det skiljer flera tusen mellan kvinnor och mäns pension. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Därför har män 7 300 kronor mer i pension – varje månad: "Jämställt"

Pensionen kan skilja flera tusenlappar beroende på om du är man eller kvinna.
– Pensionssystemet är fullständigt jämställt, säger Johan Andersson, pressekreterare hos Pensionsmyndigheten.


Att bli pensionär är något många längtar efter. Andra kan istället uppleva en känsla av att sakna sitt arbete när det väl är dags att luta sig tillbaka. Oavsett vem du identifierar dig som så är det för många dags att börja ta ut sin pension när åldern är nådd. 

Enligt riksdagens bestämmelser är riktåldern för pensionärer 67 år, men du kan som tidigast börja ta ut din pension den månad du fyller 63. Om du har börjat ta ut din pension kanske du har märkt att det kan skilja sig mellan hur mycket som betalas ut, beroende på om du är man eller kvinna.

Enligt Pensionsmyndighetens uträkning för genomsnittlig pension, före skatt i Sverige, så visar det sig att det faktiskt skiljer flera tusenlappar i genomsnitt.

Pensionär? Så gör du för att slippa kvarskatt 2024

Genomsnittlig allmän pension före skatt 2023

Kvinnor: Har en genomsnittlig allmän pension på 14 300 kronor i månaden.

Män: Har en genomsnittlig allmän pension på 17 100 kronor i månaden.

Tjänstepensionen höjs 2024: Så mycket mer får du i plånboken

Genomsnittlig total pension före skatt 2023 

Kvinnor: Har en genomsnittlig total pension på 18 200 kronor i månaden.

Män: Har en genomsnittlig total pension på 25 500 kronor.

Den allmänna pensionen skiljer alltså hela 2 800 kronor i månaden mellan könen. Men det är i den totala pensionsutbetalningen som den riktigt stora differensen visar sig. Med en genomsnittlig utbetalning på 18 200 kronor för kvinnor och 25 500 kronor för män så är skillnaden hela 7 300 kronor i månaden, i genomsnitt.

Pensionsutbetalning 2024: Här är datumen då pengarna kommer

Därför skiljer sig pensionen mellan män och kvinnor

Nyheter24 har pratat med Pensionsmyndighetens pressekreterare för att reda ut varför det kan skilja så mycket mellan könen. Och anledningen, enligt myndighetens pressekreterare Johan Andersson, är tvådelad.

– Pensionen speglar skillnaden mellan män och kvinnor. Så pensionssystemet är fullständigt jämställt, det är lönestrukturerna som inte alltid är det. Då speglas ju det även i pensionen. På sätt och vis kan man säga att en skattad lönekrona i den allmänna pensionen ger lika mycket pension för män och kvinnor, förklarar han och tillägger:

– Det vi har sett när vi studerat det här är att det främst handlar om oavlönat arbete i hemmet som i högre utsträckning utförs av kvinnor samt löneskillnader i samhället som påverkar pensionsutbetalningen. 

Han förklarar att om lönestrukturerna i samhället blir jämt fördelade så kommer det ändå dröja lång tid innan det syns i pensionsutbetalningen.

– Skulle löneskillnaderna utraderas i dag så skulle det ändå dröja ett par decennier innan det märks på pensionen. Det krävs att den yngsta på arbetsmarknaden i dag går i pension innan det syns över huvudtaget.

/