Ett lån försvinner den 1:a januari 2024.
Ett lån försvinner den 1:a januari 2024. - Foto: Vidar Ruud/TT & Jessica Gow/TT.

Här är lånet som försvinner 2024 – som 18 200 svenskar tagit

Möjligheten om att ansöka om ett särskilt lån från CSN kommer att upphöra med årsskiftet. Anledningen är att inte tillräckligt många har kommit i arbete.


Möjligheten att ansöka om körkortslån infördes den 1 september 2018. Lånet riktade ursprungligen in sig på arbetslösa i åldrarna 18 – 47 år då syftet var att öka möjligheterna för dessa grupper att ta sig in på arbetsmarknaden. Enligt CSN är också de låntagare med körkort mer ofta sysselsatta än de utan. 

– För dessa låntagare har körkortet och körkortslånet förmodligen haft betydelse för deras sysselsättning, berättar analytikern Hanna Rösth i ett pressmeddelande från CSN.

Flera förändringar inleder året 2024. En av dessa är att möjligheten att ansöka om körkortslån hos CSN försvinner. 

Lånet har tagits av 18 200 personer

Sedan lånet infördes har 18 200 personer tagit det. Den 21 december 2023 beslutade regeringen om att dra in möjligheten att ansöka om körkortslån. Detta kommer att börja gälla den 1 januari. Anledningen är att intresset för körkortslån har sjunkit sedan det infördes. Regeringen anser heller inte att lånet bidragit med att öka "anställningsbarheten" hos de inriktade målgrupperna.

– Vidare visar utvärderingar att lånet inte lett till att stärka låntagarna på arbetsmarknaden på det sätt som var avsett, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson i ett pressmeddelande från Regeringskansliet.

Källa: CSN, Regeringskansliet.

Här blir flest personer av med körkortet

Svåraste städerna att köra upp i

CSN