Här är de nya lagarna 2024.
Här är de nya lagarna 2024. - Foto: Maja Suslin/Erik Simander/TT

Här är de nya lagarna som börjar gälla 2024

Strängare straff, lägre skatt och billigare diesel väntar från årsskiftet. Men snusare får ha tålamod ytterligare några månader för att få sitt. Här är nyheterna inför nästa år som du bör ha koll på.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Här är alla nya lagar som börjar gälla under 2024.

Sänkt bensin- och dieselskatt

Skatten på bensin blir vid årsskiftet 75 öre lägre jämfört med 2023 års nivå. Skatten på diesel sänks med ungefär 43 öre jämfört med vad som tidigare var bestämt för 2024, men höjs något jämfört med 2023.

Här kan du läsa om hur mycket billigare bensinen blir per liter 2024.

Slopad reduktionsplikt – billigare diesel

Kraven på inblandning av biobränslen i diesel sänks 1 januari. Regeringen bedömer att det under 2024 kan bli upp till 5,50 kronor billigare per liter diesel, jämfört med om den så kallade reduktionsplikten skulle förbli oförändrad.

Så mycket billigare blir diesel per liter 2024

Ekonomisk utförsbacke för pensionärer. Arkivbild.

Sänkt skatt på arbete

Ett förstärkt jobbskatteavdrag införs vid årsskiftet. För en familj bestående av till exempel en polis och en sjuksköterska ger förslaget sänkt skatt med 14 000 kronor per år, enligt regeringen. Uppräkningen av inkomstgränsen för statlig skatt pausas 2024.

Så mycket mer pengar får du i plånboken varje månad – när skatten sänks

Sänkt skatt på pension

Grundavdraget utökas, vilket enligt finansminister Elisabeth Svantesson ger 3 400 kronor mer per år för den med en pension på 25 000 kronor i månaden. Då räknas även den årliga automatiska uppräkningen av grundavdraget in.

Pensionär? Så mycket mer får du i plånboken när skatten sänks

Elsparkcyklar måste trafikförsäkras

En lag om trafikförsäkring för de flesta elsparkcyklar träder i kraft 23 december. Det är ägaren som ska betala trafikförsäkringen. Bland annat väntas de cirka 30 000 elsparkcyklar som hyrs ut av företag omfattas.

Ramaskri efter nya kravet på elsparkcykel

Måste försäkras. Arkivbild.

Slipp extra laddsladd till din mobil och dator

Nya mobiltelefoner ska kunna köpas även utan ny laddsladd, för de som redan ha sådan hemma. Lagen träder i kraft 28 december, men kravet att kunna köpa en mobil även utan laddningsenhet gäller från 28 december 2024. För datorer 28 april 2026.

Gemensam sladd för alla mobiler – det gäller 2024

Ny lag för ordningsvakter 2024

Ordningsvakter får efter årsskiftet ökade befogenheter, till exempel transportera vissa omhändertagna personer och förstöra beslagtagen alkohol. Kommuners möjligheter att att använda ordningsvakter för att öka tryggheten på allmänna platser ökar.

Ny lag för ordningsvakter börjar gälla 2024 – det här får de göra då

Dubbla straff för grova vapenbrott

Minimistraffet för grovt vapenbrott dubblas från två till fyra år. Även maxstraffet höjs från fyra till sju år. Maximistraffet för vapenbrott av normalgrad höjs från tre till fem år. Straffskärpningarna gäller från 1 januari.

Så skärps vapenbrottslagarna 2024

Dyrare anställa unga

Den tillfälliga nedsättningen av arbetsgivaravgifter för 15-18 åringar slopas efter årsskiftet.

Ny lag för arbetsgivare 2024 – blir dyrare att anställa

Digitala stämmor

Bostadsrättsföreningar, andra ekonomiska föreningar och aktiebolag får 1 januari möjlighet att hålla digitala stämmor. Det måste skrivas in i bolagsordning eller i stadgar. I extraordinära omständigheter kan digital stämma hållas utan stadgeändring.

Fler befogenheter för poliser. Arkivbild.

Kroppsvisitera utlänningar

Polisen får från 1 januari möjlighet att kroppsvisitera en utlänning för att söka efter pass och andra identitetshandlingar och möjlighet att omhänderta sådana handlingar vid en inre utlänningskontroll.

Här kan du läsa mer om att polisen ska få kroppsvisitera utlänningar.

Vistelseförbud för kriminella

Från 1 februari vill regeringen att åklagare kunna utfärda ett förbud för kriminella att vistas på vissa utpekade allmänna platser, där de anses främja brottslighet, utan att de dömts för brott. Riksdagen har dock ännu inte klubbat nya lagen.

Här kan du läsa mer om vistelseförbud för kriminella.

Tillfälliga visitationszoner

Från 1 mars vill regeringen att polisen ska få upprätta tillfälliga zoner där personer får kroppsvisiteras, till exempel på jakt efter vapen, utan konkret brottsmisstanke. Riksdagen har dock ännu inte klubbat nya lagen.

Nya lagar 2024 – det här är på gång

Den 1 juli höjs taket för ROT-avdrag, pensionärer födda 1957 får skattekompensation och dubbeldagarna i föräldraförsäkringen utökas till 60 dagar och får tas ut tills barnet är 15 månader. Det blir även möjligt att överlåta föräldrapenning till någon annan nära vuxen i barnets liv som inte är förälder.

Sänkt skatt på snus – höjd skatt på cigaretter

Från 1 november avskaffas plastpåseskatten, skatten på snus sänks och skatten på cigaretter höjs.

Skatten på snus sänks 2024 – så mycket billigare blir en dosa

Cigaretterna blir dyrare 2024 – så mycket kommer ett paket kosta

Lägre skatt på prillan. Arkivbild.
TT
/
/
/
/
/