Den 1 september kan man ansöka om körkortslån
Ta körkort genom att ta lån - Foto: TT, Fredrik Sandberg, Jessica Gow

Nu kan du ta CSN-lån för körkort – här är allt du behöver veta

Är det dags att ta körkort, men det är lite snålt om pengar? Idag, den 1 september, kan du som arbetslös ansöka om CSN-lån – till körkort.


Det är från och med idag, den 1 september, som du kan ansöka om ett lån från CSN till körkortsutbildning, om du uppfyller vissa krav. Detta hoppas regeringen ska ge fler jobb.

Körkortslånet kom till som en reform just för att göra det lättare för arbetslösa att hitta jobb. Det största beloppet som går att låna är 15 000 kronor och det gäller i upp till ett år. Det finns dock vissa fall där man kan förlänga beslutet. Det går an ifall det hänt saker som du själv inte kunnat kontrollera och som resulterat i att du inte kunnat genomföra din körkortsutbildning. 

När du lånat pengar och är ute och glassar bakom ratten, är det dags att betala tillbaka de pengar du lånat. Då kan det vara bra att veta att CSN tar ut ränta på lånebeloppet. När tiden är kommen kommer CSN höra av sig om information om när och hur mycket du ska betala.

Enligt CSN kommer du betala ungefär 300 kronor i månaden. Så om du lånat fullt belopp på 15 000 kronor så tar det strax över 4 år att betala tillbaka lånet. Men om du vill och kan så går det att betala tillbaka lånet snabbare.

Men för att få ansöka om ett sådant här lån och få det beviljat så finns det några krav och villkor som måste vara uppfyllda.

  • Din trafikskola måste vara godkänd av Transportstyrelsen. På Transportstyrelsens hemsida kan du se vilka skolor som är godkända.
  • Du får inte ha ett B-körkort sedan tidigare.
  • Du ska uppfylla villkoren för ålder och arbetslöshet.
  • Om du fyllt 18 år men inte är äldre än 25 ska du vara anmäld som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Du måste även antingen vara inskriven i Arbetsförmedlingen program i jobb- och utvecklingsgarantin för ungdomar eller deltagit i Arbetsförmedlingens etableringsprogram.
  • Är du mellan 25 och 48 år gammal så gäller det samma där om att vara anmäld som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Det måste du ha varit i minst sex månader dagen innan du ansöker om lån. Dessutom måste du antingen ha varit arbetslös under hela perioden, eller deltagit i ett arbetsmarknadspolitiskt program.

Nu är det många måsten och krav här, och det kanske känns rörigt? Ingen fara, allt det här kan du läsa mer om på CSN:s hemsida.

Många har ju även studielån hos CSN och kan undra ifall de kan komma att påverkas av ett körkortslån. Men då körkortslånet är ett fristående lån så påverkas inga andra bidrag eller lån du har hos CSN.

Nyheter24 har tidigare skrivit om EU:s mål, att halvera siffran antal omkomna i trafiken till 2030. En åtgärderna de vill införa är alkohollås i ALLA nya bilar som säljs inom EU. Det kan du läsa mer om här.

Källa: CSN.se

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tänker du ansöka om ett körkortslån?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.