Torsdag 9 Dec
Stockholm

Nu kan du ta CSN-lån för körkort – här är allt du behöver veta

Den 1 september kan man ansöka om körkortslån
Ta körkort genom att ta lån. Foto: TT, Fredrik Sandberg, Jessica Gow

Är det dags att ta körkort, men det är lite snålt om pengar? Idag, den 1 september, kan du som arbetslös ansöka om CSN-lån – till körkort.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det är från och med idag, den 1 september, som du kan ansöka om ett lån från CSN till körkortsutbildning, om du uppfyller vissa krav. Detta hoppas regeringen ska ge fler jobb.

Körkortslånet kom till som en reform just för att göra det lättare för arbetslösa att hitta jobb. Det största beloppet som går att låna är 15 000 kronor och det gäller i upp till ett år. Det finns dock vissa fall där man kan förlänga beslutet. Det går an ifall det hänt saker som du själv inte kunnat kontrollera och som resulterat i att du inte kunnat genomföra din körkortsutbildning. 

När du lånat pengar och är ute och glassar bakom ratten, är det dags att betala tillbaka de pengar du lånat. Då kan det vara bra att veta att CSN tar ut ränta på lånebeloppet. När tiden är kommen kommer CSN höra av sig om information om när och hur mycket du ska betala.

Enligt CSN kommer du betala ungefär 300 kronor i månaden. Så om du lånat fullt belopp på 15 000 kronor så tar det strax över 4 år att betala tillbaka lånet. Men om du vill och kan så går det att betala tillbaka lånet snabbare.

Men för att få ansöka om ett sådant här lån och få det beviljat så finns det några krav och villkor som måste vara uppfyllda.

  • Din trafikskola måste vara godkänd av Transportstyrelsen. På Transportstyrelsens hemsida kan du se vilka skolor som är godkända.
  • Du får inte ha ett B-körkort sedan tidigare.
  • Du ska uppfylla villkoren för ålder och arbetslöshet.
  • Om du fyllt 18 år men inte är äldre än 25 ska du vara anmäld som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Du måste även antingen vara inskriven i Arbetsförmedlingen program i jobb- och utvecklingsgarantin för ungdomar eller deltagit i Arbetsförmedlingens etableringsprogram.
  • Är du mellan 25 och 48 år gammal så gäller det samma där om att vara anmäld som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Det måste du ha varit i minst sex månader dagen innan du ansöker om lån. Dessutom måste du antingen ha varit arbetslös under hela perioden, eller deltagit i ett arbetsmarknadspolitiskt program.

Nu är det många måsten och krav här, och det kanske känns rörigt? Ingen fara, allt det här kan du läsa mer om på CSN:s hemsida.

Många har ju även studielån hos CSN och kan undra ifall de kan komma att påverkas av ett körkortslån. Men då körkortslånet är ett fristående lån så påverkas inga andra bidrag eller lån du har hos CSN.

Nyheter24 har tidigare skrivit om EU:s mål, att halvera siffran antal omkomna i trafiken till 2030. En åtgärderna de vill införa är alkohollås i ALLA nya bilar som säljs inom EU. Det kan du läsa mer om här.

Källa: CSN.se

Tänker du ansöka om ett körkortslån?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela