- Foto: Pexels & Henrik Holmberg / TT

Steg för steg – så går det till när din skuld hamnar hos Kronofogden

Vad händer egentligen när din skuld hamnar hos Kronofogden? Nyheter24 har pratat med Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson hos Kronofogden, som berättar om processen steg för steg.


Allt fler svenskar har svårt att få ihop ekonomin, det visar en färsk rapport från Kronofogden. Rapporten visar att 2023 är året då svenskarnas skulder har skjutit i höjden till rekordhöga 119 miljarder kronor. 

Nyheter24 har pratat med Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson hos Kronofogden, som berättar steg för steg vad som händer när din skuld hamnar hos myndigheten.

Pensionär? Så mycket bör du ha på sparkontot enligt experten

Detta händer när du hamnar hos Kronofogden – steg för steg

Kronofogdens uppgift är att se till att skulder blir betalda. Har du en skuld som hamnar hos Kronofogden så kommer de att starta en utredning för att se hur du kan betala tillbaka skulden. 

– Vi ska göra så lite intrång i privatlivet som möjligt och använda så lite tvångsmedel som möjligt. Då börjar vi alltid med att titta på till exempel om det finns pengar på banken. Om inte så kontaktar vi arbetsgivare och kan fatta ett löneutmätningsbeslut. Där man behåller ett så kallat förbehållsbelopp för att klara av hyran, mat och vanliga räkningar. Utöver förbehållsbeloppet så ska arbetsgivaren betala till Kronofogden för de skulder som finns inne. 

Beräknar Kronofogden att skulden kan betalas inom 12 månader så händer inget mer efter löneutmätningsbeslutet.

– Men om det inte blir betalt på 12 månader, då går vi vidare och då kan vi komma hem till folk och leta efter tillgångar, bland annat bilar, mattor, smycken med mera. Kan inte skulden bli betald då heller så tittar vi på fast egendom, hus och bostadsrätt.

Förmålet Kronofogden inte kan ta från dig: "Man har rätt till en..."

Konsekvenser av att ha skulder hos Kronofogden

Att få skulder hos Kronofogden är något man vill undvika så gott det går. Annars finns risk för uppleva både ekonomiskt och socialt utanförskap. 

– Risken finns att om skulden skickas till Kronofogden att man får en betalningsanmärkning. Med den så blir man ekonomiskt utanför. Man kan inte låna pengar från stor-banker, man kan inte hyra någonting, man kan inte flytta för du får ingen lägenhet. Det leder ju till att man riskerar att bli socialt utanför. Det är väldigt många av de som har skulder hos Kronofogden som lever på existensminimum, som inte klarar av att göra de sociala grejer som man i vanliga fall skulle vilja göra. 

Hög hyra? Expertens viktigaste råd till dig i ekonomisk knipa

Fyra knep: Så sänker du elräkningen med 1000 kronor i månaden

/
/