- Foto: Pexels

Föremålet Kronofogden inte kan ta från dig: "Man har rätt till en..."

Under 2023 nådde svenskarnas skulder nya rekordhöjder. Kronofogdens uppgift är att se till att skulden blir betald, vilket innebär att de kan utmäta dina egendomar. Men det finns vissa saker som de inte får ta.


Just nu är det många hushåll som kämpar med att få ihop ekonomin sett till höga räntor, stora matkostnader och inte minst drivmedelskostnader. 

En färsk rapport från Kronofogden visar att svenskarnas totala skuld uppgår till rekordhöga 119 miljarder kronor. Rapporten visar även att den främsta ökningen i skuldbelopp har skett i åldrarna 35 till 44 år, där har skulderna ökat med 30 procent. 

– Det är den gruppen som kanske har belånat sig lite extra, haft det bra ställt med låga räntor med mera. Sen blev det dyrare för alla, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson hos Kronofogden, till Nyheter24.

Här bor de med mest skulder hos Kronofogden: "En ond spiral"

Kan Kronofogden ta mina ägodelar?

Kronofogdens uppgift är att se till att skulder blir betalda. Har du en skuld som hamnar hos Kronofogden så kommer de att starta en utredning för att se hur du kan betala tillbaka den. 

– Vi ska göra så lite intrång i privatlivet som möjligt och använda så lite tvångsmedel som möjligt. 

Valueta berättar att myndigheten först kollar om det finns pengar på banken som kan användas för att betala skulden. Nästa sen är ett löneutmätningsbeslut. Det innebär att en del av din inkomst kommer gå direkt till Kronofogden och du får behålla ett förbehållsbelopp. Det är pengar som ska räcka för att klara av att betala hyran, mat och vanliga räkningar.

– Om skulden antas bli betald på 12 månader, då stannar vi på löneutmätning. Men om det inte blir betalt på 12 månader, då går vi vidare och då kan vi komma hem till folk och leta efter tillgångar. Bland annat bilar, mattor, smycken med mera. Kan inte skulden bli betald då heller så tittar vi på fast egendom, hus och bostadsrätt. 

Skuldrådgivarens tre knep – för att undvika Kronofogden

Föremålet som Kronofogden inte kan ta från dig

– Det finns jättemånga föremål som man inte får ta. Man är skyddad i Sverige på det sättet att man ska kunna leva ett skäligt liv. Man ska behålla det grundläggande, beneficieegendom som det heter. Man har rätt till en soffa, man har rätt till en tv, man har rätt till en säng med mera. Det vanliga svenska hushållet ska vara kvar. 

Han poängterar sedan att du får inte ha en tv för 80 000 kronor. Då kommer Kronofogden att utmäta den tv:n och sedan får du tillbaka några tusenlappar för att kunna köpa en vanlig tv istället.

Ny skatteregel: Så får du 1 800 kronor mer i månaden i pension 

Pensionär? Här är tillägget som kan ge dig 7 290 kronor mer i månaden 

/
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00