Hög hyra? Expertens viktigaste råd till dig i ekonomisk knipa
De senaste årets räntesmäll har skapat en svår sits för många hyresgäster. Experten menar att den svenska hyresmarknaden är djupt dysfunktionell.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
De senaste åren har varit ekonomiskt krävande, både för företag och privatpersoner. SCB meddelade i november 2023 att matpriserna ökat med 26 procent sedan 2021, och relationen mellan hyresvärd och gäst har blivit allt mer komplex. En ny undersökning från Hem & Hyra visar nämligen att de höga räntorna visserligen slår hårt mot skuldsatta hyresvärdar, men i förlängningen är det hyresgästerna som får möta de verkliga konsekvenserna.
Deklaration 2024: Viktiga datum som du inte får missa
Så påverkar de höga räntorna hyresgästen
När räntorna går upp faller dominobrickorna i en rad. För att kunna betala sina höga kostnader höjer fastighetsägarna hyran för hyresgästerna. De höjda hyrorna slår i sin tur hårt mot personer med en lägre inkomst, exempelvis ensamstående föräldrar och pensionärer. I flera fall tvingas hyresgästerna flytta och söka efter ett nytt boende.
– Det är tufft när man bara har sin pension och inte har rätt till bostadsbidrag. Det blir inte mycket kvar att leva på när allt är betalt, säger pensionären Lars-Åke från Norrköping till Hem & Hyra.
Hans trea på 72 kvadratmeter har höjts med 5,3 procent i pris och ligger nu på över 8 000 kronor. Kostnaden har blivit extra svår att betala sedan hans fru gick bort.
Expertens tips till alla med hög hyra
Nyheter24 har talat med Pär Österholm, professor i nationalekonomi, som menar att hyreshöjningarna antagligen kommer att bli de högsta som vi sett på lång tid.
– Som enskild hyresgäst är det ju relativt svårt att påverka utvecklingen av hyran. Och vi får se vad förhandlingarna för 2024 landar i, men jag kan förstå om hyresgästerna är oroliga med tanke på hyresvärdarnas krav, säger Österholm.
Han förklarar att hyresgästerna fick ovanligt höga hyreshöjningar 2023, 4,1 procent i genomsnitt enligt SCB, men det är egentligen relativt lågt i jämförelse med hur hög räntekostnaden för bolån blev under 2023. Trots detta svider hyresräntan för många, och det är ett stort antal hushåll som pressas av ökade kostnader.
Österholm menar att den svenska hyresmarknaden för tillfället är djupt dysfunktionell och som hyresgäst kan det vara svårt att hitta en billigare hyreslägenhet utan ett byte. Däremot så kan hyresgästen försöka vara redo för den osäkra marknaden genom att skapa en ekonomisk buffert.
– Det viktigaste rådet till en hyresgäst, liksom till i princip alla hushåll, är därför att man ska ha marginaler i sin ekonomi så att man kan hantera kostnadsökningar. Sedan är det ju tyvärr inte möjligt för alla.
Så sparar du 100 000 på ett år – utan att tappa motivationen
Här får du löneavdrag om du dricker kaffe på arbetstid
Stora förändringen: Så höjer du pensionen med 4 900 i månaden