Dags betala januari-elen. Arkivbild.
Dags betala januari-elen. Arkivbild. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Billigare elräkning än januari i fjol

Januari avslutar sista timmarna på minus. Trots tidvis bitande kyla blev den första månadens elräkning ändå billigare än i fjol, åtminstone i södra Sverige, visar nya siffror.


20 öre per kilowattimme (kWh) i syd och 17 öre i norr, med minuspriser sent onsdag kväll. Det kostar elen sista dagen på månaden, enligt prissättningen på elbörsen Nord Pool. Det är lägsta dygnsnoteringen för januari 2024 i Sydsverige. Man får backa till helgen före jul för att hitta lägre priser.

Men för den stora merparten av elkonsumenter med rörligt elpris är månadssnittet det viktiga. Nu är januari slut och den blev billigare än samma period i fjol.

I södra halvan av landet landade snittpriset på 80 respektive 84 öre/kWh i elområde 3 och 4. I norra Sverige, elområde 1 och 2, blev priset 61 öre.

Det var ungefär på samma nivå som under december, men i södra Sverige 10-20 öre lägre än januari i fjol.

Inga stora priskast således, men med tanke på att januari 2024 var kallare än samma månad förra året, är prisnedgången tydligare. Lägre elpriser på kontinenten och blåsigt väder som gett extra fart på vindproduktionen är några förklaringar.

Fortsatt milda väderprognoser talar i nuläget för en relativt billigare februarifaktura.

Ovanpå börspriset tillkommer elskatt, moms och nätavgift på över en krona/kWh.

TT
/
Jul
/