Rybergs charkuteri gick i konkurs förra veckan.
Rybergs charkuteri gick i konkurs förra veckan. - Foto: Fredrik Sandberg/Vilhelm Stokstad/TT

Så ska 129-åriga korvjätten räddas efter konkursen: "Bråttom"

Efter 129 år konkade Rybergs charkuteri. Men nu hoppas konkursförvaltaren Staffan Karnå att företaget ska kunna leva vidare.


De höga energipriserna förra vintern i kombination med skenande matpriser blev för mycket för Rybegs charkuteri i Uddevalla. Kunderna slutade köpa pålägg och företagets försäljning sjönk som en sten.

Enligt Rybergs årsredovisning, som Nyheter24 tagit del av, gjorde charkuteriet en förlust på 1,9 miljoner kronor år 2022. Bokslutet för 2023 är inte klart än, men i ondsdags förra veckan begärdes det anrika företaget i konkurs. 

– Det var en förskräcklig vinter 2022, 2023, säger konkursförvaltaren Staffan Karnå till Nyheter24.

Rybergs charkuteri i konkurs efter miljonförlust

Så ska Rybergs charkuteri leva vidare

Vid konkursen låg Rybergs tillverkning i Lillesjö industriområde, och företaget hade omkring 30 anställda som utförde arbete motsvarande 20 heltidstjänster. 

Nu hoppas, och tror, Staffan Karnå att företaget ska kunna drivas vidare med en ny ägare. 

– Det borde finnas förutsättningar för det. Vi hoppas sälja till någon som fortsätter verksamheten i befintlig fabrik med ungefär samma personal. Det är den optimala lösningen, vad som är bäst för alla fordringsägare, säger Karnå.

Därför gick korvjätten Rybergs i konkurs efter 129 år

"Försäljning inom ett par veckor"

Konkursförvaltaren har varit i kontakt med några intressenter som kan vara aktuella för att ta över verksamheten. 

När måste det här lösas? 

– Det finns ingen tid formellt. Men det finns en tendens att en försäljning kanske funkar efter några veckor, säger Staffan Karnå och fortsätter: 

– Men kunderna kan börja misströsta och tänka "de kommer nog inte bli kvar, vi får köpa korv någon annanstans". Så det är rätt så bråttom om vi ska få en bra lösning. 

Det var inte länge sedan det stormade kring Rybergs i en helt annan fråga. Här kan du läsa om kundernas raseri på den populära korvens nya recept.

Läs mer:  Vitvarujätten slår igen efter miljonförlust

/