Tvingas du jobba övertid även om arbetstiden är slut? Då finns det flera saker du bör göra och tänka på.
Tvingas du jobba övertid även om arbetstiden är slut? Då finns det flera saker du bör göra och tänka på. - Foto: Anders Wiklund/TT & Adam Wrafter/SvD/TT

Dålig arbetsmiljö på jobbet? Då måste du göra det här

Att jobba övertid är inte helt ovanligt men för många kan det vara en extra börda att ha en chef eller kollega som ofta kräver fortsatt arbete även om dagen är slut. Nyheter24 har pratat med juristen på Akademikerförbundet SSR som ger sina bästa råd och tips på hur du då ska agera.


Hur många blev uppsagda från jobbet 2023?
  • Enligt TRR (Trygghetsrådet) ökade antalet varsel och uppsägningar avsevärt under 2023. Under året sades 16 147 privatanställda tjänstemän upp, främst inom handel, försäljning, fastighetssektorn och bygg och anläggning.
  • Under hela året 2023 var det totala varslet om uppsägning hela 28 504 personer, bara i Stockholms län. I Örebro län var antalet varsel om uppsägning under samma period 11 978, i Västra Götaland 9 934 och i Skåne 6 005.

Källa: TRR och Ekonomifakta.

Att jobba övertid är något många ger sig i kast med för att hinna med arbetsuppgifterna för dagen. Ibland kan det säkert hända att chefen eller kollegan uppmanar dig att fortsätta arbete efter att dina ordinarie arbetstider egentligen tagit slut. Vad gäller då enligt lagen? Har arbetsgivaren rätt att kräva eller förvänta sig att du ska fortsätta arbeta även om arbetsdagen är över? 

Lönesamtal? Här är argumenten chefen använder emot dig

Juristen: "Många som inte går till facket"

I en intervju med Nyheter24 förklarar Carl Mitt Holm, jurist på Akademikerförbundet SSR, hur det egentligen ligger till och hur du ska hantera situationen om och när den väl uppstår. 

Han menar att det blir vanligare att anställda förväntas vara tillgängliga i allt större utsträckning, samtidigt som många inte väljer att gå till sitt fackförbund med den typen av frågor. 

– Det är tydligt att gränsen mellan jobb och fritid suddas ut. Ett grovt exempel är en tvist vi har där en medlem sägs upp för att han "inte följer företagets värdegrund" eftersom hen som chef inte kom först och gick sist från jobbet varje dag, förklarar han och fortsätter:

– När vi pratar om det mer klassiska exemplet att ens chef, eller för den delen kollega, mailar och ber en gå igenom ett dokument och återkoppla så fort som möjligt är frågan svårare. Beroende på arbetsplats och kollektivavtal kan förutsättningarna se olika ut.

Så sparar du till pensionen – beroende på när du är född

Juristen Carl Mitt Holm menar att allt fler anställda förväntas vara tillgängliga för arbete även efter arbetstid. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Dålig arbetsmiljö på jobbet? 

Oavsett hur din situation på arbetsplatsen ser ut så bör du diskutera eventuella arbetsmiljöproblem, framför allt för att ha en bra arbetsmiljö men även för att ha en tydlig dialog med kollegor och chefer, menar Mitt Holm.

– Jag tror att alla vill ha en bra och produktiv arbetsmiljö utan att riskera att ses som lat på sin arbetsplats. Finns problem bör man diskutera formerna för när mail skickas och när svar typiskt sett behövs. Alla frågor behöver inte vara akuta bara för att det upplevs så. Ofta kan en fråga vänta tills nästa vardag. 

Mitt Holm berättar även att Akademikerförbundet SSR mottar ärenden där anställda söker rådgivning, stöd och tips på hur de ska kunna föra en dialog med sin arbetsgivare. Och om förbundet då ser att det finns risk för lag- eller kollektivavtalsbrott begär de en förhandling med arbetsgivaren.   

– Är det mer av strukturella frågor inom organisationen som gör att det inte funkar är det ofta bra att ett skyddsombud även involveras i hur det kan bli bättre, säger han till Nyheter24.  

Här kan du läsa fler nyheter från Nyheter24: 

33 korta utbildningar som garanterat ger jobb efter examen

Här är branscherna som kommer skrika efter folk 2040

Sommarjobb 2024: Här är jobben du kan tjäna upp till 30 000

/
/
/
/