Ska du förhandla om lönen? Så hanterar du chefens argument och motiverar din löneökning.
Ska du förhandla om lönen? Så hanterar du chefens argument och motiverar din löneökning. - Foto: Adam Wrafter/SvD/TT & Henrik Montgomery/TT

Lönesamtal? Här är argumenten chefen använder emot dig

Är du i tagen att förhandla om din lön och begära löneökning? Då finns flera saker du bör känna till ur chefens perspektiv och hur du argumenterar för din nya lön.


Varje år brukar många arbetsgivare ha lönesamtal där anställda får en möjlighet att omförhandla månadslönen. Det finns både saker du bör göra innan lönesamtalet och saker du definitivt inte bör säga på lönesamtalet.

Det här MÅSTE du göra innan ditt lönesamtal: "Viktigt"

Det här ska du INTE säga på lönesamtalet: "Sällan en bra idé"

Jobbcoachen: Det strävar chefen efter i lönesamtalet

Men det finns även vissa saker som är bra för dig att känna till sett ur chefens perspektiv. Enligt jobbcoachen Björn Sarnold, som driver coachingföretaget Layermind, utgår chefer ofta från en pott av pengar som ska fördelas och arbetar således ofta för att höja din lön så lite som möjligt. Då bör du vara medveten om detaljerna och hur du förhåller dig till dem.

– Många chefer ser det som en vinst när de lyckats höja lönen så lite som möjligt. Hjälp chefen att förstå varför du kräver den löneökningen du vill ha, säger han till Nyheter24 och tillägger:

– Chefen behöver ofta förklara för de som får mindre varför ett sådant beslut togs. Det kan upplevas som läskigt. Hjälp därför chefen genom att ge bra argument för just din större del av potten. Chefen kan då uppleva det lättare att förklara för de som får mindre.

Ekonomiska preppern: Så mycket kontanter har jag hemma

"Chefer ser det som en vinst när de lyckats höja lönen så lite som möjligt", förklarar Björn Sarnold. Foto: Anders Wiklund/TT

Det kan chefen använda emot dig i en löneförhandling

Sarnold ger även exempel på scenarier där din chef kan använda både detaljer i arbetet och egenskaper emot dig när det kommer till löneförhandlingen. Det kan då röra sig om allt från att din chef uppfattat att ditt engagemang är lågt eller att du helt enkelt inte jobbat tillräckligt länge för att motivera ditt löneanspråk.

Här listar han några saker som kan användas emot dig i löneförhandlingen:

  • Lågt engagemang
  • Du upplevs som självisk
  • Du upplevs som oflexibel
  • Du har inte rätt kompetens
  • Du har inte jobbat så länge

Om det är så att din chef använder något av argumenten så kan du bemöta dem på olika sätt.

– Lyft fram dina egna styrkor. Lyft inte fram andras svagheter. Skyll inte ifrån dig om något har gått fel – ta ansvar och förklara att du uppmärksammat felet och berätta hur du ska förhindra att det händer igen. Argumentera genom att visa på din förståelse för hur företaget, affärsmodellen och teamet fungerar på ett större plan och hur du bidrar. Fråga även chefen vad som skulle krävas av dig för att få den höjning du presenterat, säger han till Nyheter24.

Så mycket pengar har svenskar på bankkontot

/
/
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00