Det finns flera saker som är viktiga när du ska komma igång med pensionssparandet, menar privatekonomen Felicia Schön.
Det finns flera saker som är viktiga när du ska komma igång med pensionssparandet, menar privatekonomen Felicia Schön. - Foto: Fredrik Sandberg/TT & Henrik Montgomery/TT

Så sparar du till pensionen – beroende på när du är född

Att spara till pensionen är för många en viktig del i privatekonomin. Andra behöver komma igång med sparandet nu. Enligt Avanzas sparekonom Felicia Schön finns det flera viktiga delar du bör tänka på.
– Ju tidigare man börjar desto större möjlighet har du att påverka din pension, förklarar hon.


Vilka typer av pension finns i Sverige?

I Sverige finns det tre pensionsformer. Främst består den av allmän pension och tjänstepension. De som aktivt valt att ha ett privat pensionssparande sparar dessutom på egen hand till pensionen.

  • Allmän pension tjänar du in till hela livet och den delen av pensionen har alla som jobbat och bott i Sverige rätt till. Den allmänna pensionen grundas på alla inkomster du betalat skatt på.
  • Tjänstepension är den delen av pensionen du får från ditt arbete. Tjänstepensionen brukar normalt sett ligga på omkring 4,5-6 procent av din månadslön. 
  • Privat pensionssparande är den delen du styr över själv. Det kan du göra genom att förvalta kapitalet i exempelvis fonder eller aktier. Det finns även tjänster som förvaltar pengarna åt dig i olika tillgångar. Olika tjänster har olika hög chans till avkastning.

Källa: Avanza, Konsumenternas och Länsförsäkringar

För många har det blivit allt viktigare att få koll på ekonomin och spara pengar för eventuella oförutsedda händelser. Så även för dagens yngre generation. När det kommer till pensionssparande, i tider där inflationen går upp och ner, är det därför viktigt att ha ett sparande till ålderns höst. Även för dagens unga. 

I en intervju med Nyheter24 berättar Felicia Schön, privatekonom på Avanza, att det allra viktigaste är att sätta dig in i pensionssparandet för att förstå hur viktigt det är även om det är ett bra tag kvar innan du går i pension.

– Ju tidigare man börjar desto större möjlighet har du att påverka din pension. Har du möjlighet bör du börja spara så fort du kommer ut i arbetslivet. Du måste inte spara tusenlappar varje månad men att komma igång och göra det till en vana vilket är det viktiga, säger hon.

Förlorat jobbet? Då återhämtar sig inkomsten igen

Felicia Schön berättar att det är viktigt att komma igång och spara till pensionen. Desto tidigare desto bättre. Foto: Avanza pressbild

Förlorat jobbet? Då återhämtar sig inkomsten igen

Det måste du tänka på när du pensionssparar

Enligt Schön är det viktigt att spara långsiktigt och på ett sätt som kan ge dig avkastning. Det är en stor "tankevurpa" att tänka att pensionen inte är något du ska ta någon risk med, förklarar hon.

– Det är viktigt för det långsiktiga sparandet att våga utsätta sparandet för någon form av risk. Gör man inte det så kommer pensionens värde ätas upp av inflationen. Börjar du pensionsspara runt 25-30 års ålder, eller kanske ännu tidigare, så kan det slå på miljontals kronor över tid så länge du pensionssparar. 

För dig som är född på 1990-talet kan det skilja enorma belopp om du utsätter pensionssparandet för någon form av risk, jämfört med att lägga pengarna på hög på ett "vanligt" sparkonto. Framför allt om du börjar i tid.  

Lönesamtal? Här är argumenten chefen använder emot dig

Felicia Schön jobbar som privatekonom hos Avanza. Foto: Privat

Född på 1980-talet? Då ska du maxa pensionssparandet

Du som är född på 1990-talet bör sätta dig in i hur pensionssparande fungerar och påbörja ett sparande med avkastning. Samma principer gäller för dig född på 1980-talet, menar Schön.

Å andra sidan finns det däremot en stor skillnad som kan påverka pensionssparandet rätt rejält för dig som varit ute i arbetslivet längre och således har en högre lön.

– Det finns en stor skillnad. När man börjar komma upp en del i lön så är det bra att känna till vad löneväxling är och hur det fungerar. Om du har en hög lön och kommer över gränsen på 51 000 kronor för 2024 (gränsen för allmän pension reds. anm.) då är det bra att löneväxla. Då kontaktar du arbetsgivaren och säger att du vill löneväxla. Alla arbetsgivare erbjuder inte det men de som gör det drar då en summa från bruttolönen som sätts av till pensionen.

– Men det är också viktigt att balansera om du har råd med det. De som har en hög inkomst kan också ha höga utgifter, så om löneväxling passar gäller verkligen från person till person, säger hon.

Forskaren: Den här numret ska du INTE välja på Eurojackpot

Det finns flera sätt att maximera sparandet tills dess att det är dags att gå i pension. Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Sparekonomens tips för högre pension

  • Börja i tid och investera på börsen.
  • Flytta pensionen för att undvika dyra avgifter.
  • Dina val påverkar din framtida pension.

– Om du är 30 år nu och sparar 500 kronor i månaden i 35 år, och har en genomsnittlig avkastning på sju procent per år, då blir det 860 000 kronor om 35 år. Av dem är 650 000 kronor ren avkastning. Hade du inte haft avkastningen hade du endast haft 210 000 kronor i sparande, säger hon och tillägger:

– Ökar du istället till 1 000 kronor i månaden så blir totalbeloppet 1,7 miljoner kronor om 35 år, säger Felicia Schön till Nyheter24.

Här kan du läsa fler ekonominyheter från Nyheter24:

Sommarjobb 2024: Här är jobben du kan tjäna upp till 30 000

Experten: Så mycket pengar bör en barnfamilj ha på sparkontot

Pensionär tvingas betala tillbaka 142 000: "Måste ta ansvar"

Dags för skilsmässa? Så säkrar du dina aktiepengar

/
/
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00