Hallkonsulten nabil qaadoun arkitekt konkurs
Nabil Qaadoun (till höger) är arkitekt på Hallkonsulten. - Foto: Pexels och Hallkonsulten

Nabil bildade arkitektfirma trots konkursvågen: "Blodröda siffror"

Konkursvågen är den värsta på 30 år, och byggbranschen har det värst. Men då bestämde sig två arkitekter för att starta en ny firma.
– Det låter kanske inte riktigt klokt. Men man måste följa sin dröm. Och det här är vår dröm, säger Nabil Qaadoun till Nyheter24.


För några år sedan kunde svenska hushåll och företag inte få nog av nybyggen och renoveringar. Lånen var billiga, tillgången på kapital hög.

– Man visste inte hur bra man hade det, säger arkitekten Nabil Qaadoun på nystartade Hallkonsulten till Nyheter24.

MISSA INTE: Minst 90 000 småsparare förlorade storkovan – är du drabbad?

Uppförsbacke – Måste ringa runt

Telefonerna gick varma på den tiden och det var lätt att få uppdrag. Nu får han ringa runt till företagen istället.

– Att bilda ett företag mitt under lågkonjunkturen, vem gör det egentligen? Vissa tänker att vi inte var riktigt kloka, men vi brinner för det här, säger han.

"Blodröda siffror"

Det är tuff konkurrens om varje projekt. Sötebrödsdagarna är historia.

– Nu är det många bolag som går på knäna, alla visar blodröda siffror i orderböckerna, säger han.

Många konkurser – går mot strömmen

Ändå har han och arkitektkollegan Daniel Hällqvist bildat en ny firma – Hallkonsulten. De riktar in sig på hallar till industrifastigheter i en tid som nästan inga industrier bygger nytt, väldigt få bygger om och många antingen sparkar personal, eller till och med går i konkurs.

– Vi går mot strömmen. Det ser lite galet ut att börja i en lågkonjunktur, men vi vill finnas där när det vänder, säger Nabil Qaadoun.

Daniel och Nabil. Foto: Hallkonsulten

100 entreprenörer

De är inga duvungar. De har runt 20 år sammanlagt i branschen, och ett nätverk på 100 pålitliga entreprenörer, berättar Nabil Qaadoun.

Dem kan de ta in för att bygga hallar åt fabrikörerna när räntorna börjar sänkas och den svenska ekonomins hjul börjar snurra som vanligt igen.

– Jag tror vi har något speciellt eftersom vi båda kommer från konstruktionsbakgrund. Vi vill vara med från ritningsstadiet och hela vägen fram till slutmontering.

Så får du räntesänkning redan nu – med banktricket

Många kockar, sämre soppa

Under sina år inom branschen har han sett att många upphandlingar har på tok för många kockar inblandade. Någon gör ritningen, någon annan gör byggkalkylen, ytterligare någon gör designen.

– Och sedan blir de överraskade när konstruktionen inte passar med planlösningen eller något liknande. Det blir kostsamt, försenat eller både och, säger han.

Genom att erbjuda en helhetslösning tror han och Daniel Hällqvist att beställarna kan undvika onödiga förseningar, tillkommande kostnader och anbud som blir på tok för dyra.

En industrihall har ingenting gemensamt med hallen du har hemma i lägenheten.

Inte riskfritt

Men det är inte riskfritt att starta bolag mitt i lågkonjunkturen.

– Tajmingen kunde varit bättre. Men vi älskar det här. Allt från den kreativa biten med att utveckla 3d-modellen och designen, till försäljning och affärsdelen med marknadsföring och allt vad det innebär. Vi har hittat vår nisch och vår passion. Pengarna får komma sen, säger han.

Fördelar med små bolag

Ett nytt företag har fördelar som de stora aktörerna inte har. En liten firma har lägre omkostnader och kan fokusera på att knyta kontakter.

Och han är ödmjuk. För så dåligt går det faktiskt inte.

Anlitas redan av miljardbolag

Trots utmaningarna har man fått flera samarbeten med logistikbolag och fastighetsbolag. De innefattar bland annat Swedish Logistic Property, Stendörren och Turbinen som alla omsätter flera miljarder, men även ett antal mindre bolag.

När konjunkturen vänder hoppas han att det rasslar till i inkorgen.

– Förhoppningsvis sänks räntorna till sommaren. Då vill vi att alla redan ska kunna vårt namn, avslutar Nabil Qaadoun.

Läs mer om arbetsmarknad, byggindustri och ekonomi:

Minst 90 000 småsparare förlorade storkovan – är du drabbad?

Experten om stora räntebeskedet: "Alla påverkas"

Kvinnor sparar mindre, men tjänar mer på börsen

Så får du räntesänkning redan nu – med banktricket

/
/