Riksbanken Styrränta Bolån Låntagare Lån Fed Inflation Ränta
Riksbankschefen Erik Thedéen (till vänster) kommer med beska piller för bostadsägarna (till höger) - Foto: Claudio Bresciani / TT

Chocken: Riksbankens rysliga ränta kan bli kvar hela sommaren

Riksbankschef Erik Thedéens skarpa varning: De utlovade räntesänkningarna kan dröja eller helt utebli. Det skulle vara ett dråpslag för tusentals svenska hushåll som tagit de billigare räntorna för givet framåt sommaren.


De svenska hushållen är hårt åtsatta av stigande matpriser och höga räntor. Men nu är priserna på väg att stabiliseras och många hoppas på sänkta räntor.

MISSA INTE: 139 000 barn kan få restskatt på deklarationen – de drabbas

Riksbankchefen Erik Thedéen håller taktpinnen

Men riksbankschefen Erik Thedéen, som håller i taktpinnen vad gäller den svenska styrräntan, verkar inte tycka att det räcker.

Trots att risken för hög inflation är på väg att försvinna fortsätter bekymret med den svaga svenska valutan.

Inflationen vänder upp i USA

Även i USA minskar chanser för lättnader när det gäller styrräntan. I mars steg inflationen igen, till 3,5 procent. Det meddelade USA:s arbetsmarknadsdepartement på onsdagen.

Det har Nyheter24 skrivit om tidigare.

Stalltipset var att USA skulle sänka räntan i juni. Men nu verkar det allt mindre troligt.

MISSA INTE: Inflationssiffrorna sänker Wall Street

SCB kommer med rapport

På fredag kommer Statistiska Centralbyrån med sin nästa rapport om hur det går för den svenska inflationen. Om priserna går upp kan det innebära ytterligare en spik i kistan för förhoppningen om att Riksbanken sänker räntan i maj.

Hög styrränta förstör för alla

Hög styrränta har gjort det väldigt dyrt att låna pengar, vilket ligger som en våt filt över både konsumtionen, bostadsmarknaden och näringslivets investeringsvilja.

Alla de tre marknaderna är maskiner som behöver billigare lån som olja för att få kugghjulen att snurra, så att säga.

Riksbanken låter sig inte styras

Erik Thedéen försöker att inte låta andra centralbankers agerande styra om man sänker räntan och i sådana fall när.

– Men vi ska inte koppla den svenska penningpolitiken direkt till andra centralbankers agerande. Det är inflationstrycket och utsikterna för inflationen här i Sverige som avgör vår penningpolitik, säger han till i ett tal på Riksbankens hemsida.

Svag krona bekymrar

Men en svag krona internationellt är bekymrande. Om kronan försvagas blir varorna vi säljer utomlands billigare, vilket är bra för jobben men dåligt för intäkterna.

Samtidigt blir varor som vi köper från utlandet, vilket är allt från läkemedel och drivmedel till förpackningar och elektronik, allt dyrare. och det kan driva upp inflationen igen, säger Erik Thedéen.

Högsta styrräntan på 16 år

Just nu är styrräntan den högsta sedan 2008. Då drabbades hela västvärlden av en allvarlig finanskris, men förhoppningen är nu att vi ska vara på väg ut ur den allvarliga situationen.

Svensk ekonomi är i stort behov av att få igång utlåningen igen, men det kan dröja. Om det alls blir några räntesänkningar i år är just nu ett allt mindre säkert kort.

USA avskräckande exempel

Även i USA minskar chanserna för räntesänkning. Tidigare har man hoppats på sju räntesänkningar. Nu har utsikterna även för de mest optimistiska analytikerna tryckts nedåt.

Det mest troliga verkar vara en eller två räntesänkningar på 25 punkter vardera, vilket motsvarar 0,25 procentenheter.

Inga sänkningar alls?

Många analytiker tror inte att det blir några räntesänkningar alls, skriver Wall Street Journal. Och även om Riksbanken säger att de inte vill påverkas av vad andra centralbanker gör, så håller de stenkoll på vad både Federal Reserve i Washington DC.

Banktricket – så kan du tänka om du har bolån

Om du inte vill chansa kan du ta del av räntesänkningen redan nu med banktricket som Nyheter24 redan skrivit om tidigare.

Genom att binda din ränta i 12 månader, får du ta del av bankernas prognostiserade räntesänkningar oavsett om de inträffar eller inte.

Läs mer om banktricket härSå får du räntesänkning redan nu – med banktricket

Läs mer om ekonomi och bostadsmarkad:

139 000 barn kan få restskatt på deklarationen – de drabbas

Rekordpris på guld: Dags att sälja sina smycken?

Ica, Coop och Hemköp höjer priset på flera populära varor

/
/
/