Coop, Ica och Hemköp höjer priserna, med flera.
Coop, Ica och Hemköp höjer priserna, med flera. - Foto: Janerik Henriksson/TT och Ica

Ica, Coop och Hemköp höjer priset på flera populära varor

Några av de vanligaste matvarorna, som ost, smör och mjölk får mellan 5 och 10 procents höjning i början av april hos stora matjättar som Ica, Hemköp och Willys, enligt Matpriskollen som Nyheter24 talat med på måndagen.


Matpriserna har slagit rekord under inflationsåret 2023, och 2024 har till en början också inneburit högre höjningar än många hoppats på.

Det har Nyheter24 skrivit om tidigare.

MISSA INTE: Kommun lurade vårdpersonalen – på 15 000 i veckan

Höga matpriser

Och även om matprisernas ökningar stannade in i mars månad och de värsta höjningarna är förbi kommer troligen inte livsmedelspriserna sänkas i någon betydelsefull utsträckning. De höga priserna är här för att stanna.

Inflationen på pappret är inte samma som inflationen i butiken.

Matpriskollens Ulf Mazur

Ulf Mazur är vd och grundare på Matpriskollen som håller koll på hur prisökningarna slår i matkassarna i tusentals butiker i Sverige.

– När man ser siffrorna så ser det inte så allvarligt ut. Men ute i matbutiken, där vi faktiskt köper våra livsmedel, så kan yoghurten ha från 23 till 25 kronor sedan innan påsk. Det är runt 8 procents ökning, och det är så inflation fungerar i praktiken, säger Ulf Mazur till Nyheter24.

Vanliga familjer betalar nu över 10 000 för mat – i månaden

Ica, Coop, Hemköp med flera höjer priset

Tyvärr steg priset på mjölk, grädde och ost strax efter månadsskiftet. Detta eftersom mejeriprodukternas ersättning till mjölkbönderna höjts och hela den höjningen syns ännu inte i statistiken.

Det står i ett pressmeddelande på Matpriskollens hemsida.

Mjölk, grädde och smör

Ökningen gäller från månadsskiftet mars-april, och slår över i både ost, grädde, mjölk och smör.

– Ett Arla smörpaket ökar exempelvis på Ica Maxi med cirka 5 kronor och en liter mjölk med mellan 50 öre och 1,50 kronor, säger Ulf Mazur.

Även ost har ökat i pris. Ofta med över 8 kronor.

Priset på hårdost på Ica och Hemköp höjs med 10 kronor

På Ica kostar exempelvis en 670 grams Allrerum Herrgårdsost 81 kronor. Det är 8 kronor mer än innan månadsskiftet då den kostade 73 kronor. Och räknar man om till kilopriset höjs kostnaden med andra ord med över 10 kronor per kilo.

På Hemköp steg Arlas 700 grams Greveost från 90 till 95 kronor, en höjning med 5 kronor vilket är mindre höjning än vissa Ica Maxi som höjde med 8 kronor.

– Man ska dock alltid titta på jämförelsepriset, säger Ulf Mazur.

 Greveosten på Willys steg från 82,50 till 87,50 kronor.

SCB:s rapport

På fredag presenterar Statistiska Centralbyrån sina inflationssiffror för mars. Men redan nu kan man se en fingervisning att priserna på livsmedel fortsätter att öka under april månad.

Även Willys har börjat höja priserna på ost. Skärmdump: Matpriskollen

Leta efter alternativ

Alla butiker har ännu inte hunnit höja priserna på hårdostar, mjölkprodukter och smör. Den här höjningen är rikstäckande och det är bara en tidsfråga innan höjningen även når lågprisjätten.

– Alla butiker har ännu inte justerat sina mejeripriser, då det är mycket artiklar och påsken kanske ställde till det lite. Så än så länge kan man fynda i butiker som inte hunnit höja och spara några kronor på ost, smör och mjölk, avslutar Ulf Mazur.

Läs mer om ekonomi och livsmedel:

Vanliga familjer betalar nu över 10 000 för mat – i månaden

Body shops kris: Nedstängd sajt, konkurser och miljardtapp

Kommun lurade vårdpersonalen – på 15 000 i veckan

Över 55? Här är pensionsfällan som kan kosta dig 1000-lappar

/
/