Så handskas du med en id-kapning.
Så handskas du med en id-kapning. - Foto: Fredrik Sandberg/TT & Martina Holmberg/TT.

Fått ditt BankID kapat? Det ska du göra

Det är 8,5 miljoner människor som använder BankID och det kan vara bra att veta vad som bör göras i fallet av en id-kapning. Om ens BankID hackas gäller det att agera snabbt.


BankID

BankID är en e-legitimation som du använder för att identifiera dig med på internet, till exempel hos banken, myndigheter eller företag. 

Under 2023 hade BankID 8,5 miljoner användare, samtidigt som 7 100 företag var anslutna till tjänsten. 

Källa: BankID.

Nyheter24 har tidigare skrivit om att BankID inte bör användas på en hel del mobiltelefoner eftersom dessa slutar uppdateras. 

Utan uppdateringar kommer heller inga säkerhetsuppdateringar, vilket gör det lättare för hackare att ta sig in i ditt BankID eller andra former av betalappar. 

Har du den här mobilen? Då ska du inte använda BankID

Hård kritik mot BankID: "Riskerar att bli lurade"

BankID-appen. Foto: Oscar Olsson/TT.

Spärra BankID:t vid id-kapning

Men vad skulle ske om ens BankID blev kapat?

Att bli kapad i sin BankID-app räknas som identitetsintrång. Den som har tillgång till en annan persons BankID kan också falskt identifiera sig som och skriva under kontrakt i den personens namn. 

Liksom alla icke-akuta brott bör den utsatta ringa polisen på 114 14 eller gå till en polisstation för att anmäla brottet. Först och främst gäller det att du spärrar ditt BankID, enligt myndigheten själva.

Spärra sitt BankID kan man göra på flera olika sätt. Man kan antingen spärra sitt BankID via sin internetbank, via sin banks app eller genom att ringa till sin banks BankID-support. 

Då får du inte tillbaka pengarna om du luras av bedragare

Swish förändring – för att skydda dina pengar

Den som misstänker att någon annan har tillgång till ens körkort, pass eller id-kort bör även spärra dessa. Körkortet spärrar man hos Transportstyrelsen, pass eller nationellt ID-kort spärras hos polisen och id-kort hos Skatteverket.

Misstänker du även att någon har använt ditt betal- eller kreditkort gäller det att även spärra det. 

Källa: BankID

/