Brukar du swisha?
Brukar du swisha? - Foto: Isabell Höjman/Fredrik Sandberg/TT

Swish förändring – för att skydda dina pengar

Förra året ökade telefonbedrägerierna med 36 procent. Det växande problemet har fått regeringen att överväga förändringar av betaltjänsten Swish och fått bankerna att vidta åtgärder.


Allt fler svenskar råkar ut för telefonbedragare och blir lurade på stora summor pengar. Ett vanligt tillvägagångssätt är att brottsoffret luras att uppge koden till sitt BankID, eller att swisha en stor summa pengar. 

På grund av de växande problemen har många företag, banker och myndigheter den senaste tiden gått ut varnat sina kunder för bedragare. 

Handelsbankens uppmaning till kunderna: ”Rädda pengarna”

Ändring av Swish aktuellt

I december 2023 hade regeringen ett möte med polisen, Svenska Bankföreningen och representanter för storbankerna där bedrägeriproblemen med Swish diskuterades. 

Ett förslag för att skydda kunderna var då att ändra rutinerna kring swishgränsen, och hur mycket pengar man kan föra över på en och samma gång.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, sa Hans Lindberg, vd på Svenska Bankföreningen då till Sveriges Radio.

Ett nytt möte hölls i februari 2024, men när några nya åtgärder kommer att presenteras är inte klart.

– Regeringen kommer att ha ett uppföljningsmöte med polisen, bankföreningen och bankrepresentanter och då kommer ytterligare åtgärder för att förhindra bedrägerier att presenteras. Vi vet ännu inte tidpunkten när regeringen avser att hålla detta möte, säger Lena Barkman, kommunikationschef Svenska Bankföreningen till Nyheter24.

Varning: Då ska du aldrig använda Swish

Pensionärer är en utsatt grupp när det gäller swishbedrägerier. Foto: Caisa Rasmussen/TT

Handelsbanken och Swedbank har sänkt swishgränsen

Men vad gör bankerna för att förhindra att kunderna utsätts för bedrägerier i dag, och har de förändrat något nyligen när det gäller swishgränsen?

Nyheter24 har kollat vad SEB, Handelsbanken, Nordea och Swedbank gör för att öka säkerheten kring Swish.

Handelsbanken har nyligen höjt åldersgränsen för den högre beloppsgränsen på 10 000 kronor per dag för betalningar till privatpersoner till 18 år från tidigare 16 år. Alla under 18 år har 2 000 kronor som beloppsgräns. 

Under 2023 sänkte Handelsbanken maxbeloppet för en swishbetalning från 150 000 kronor till 100 000 kronor.

– Vi följer hela tiden utvecklingen för att se vad som är bäst och mest effektivt för att skydda våra kunder och försvåra för de kriminella, säger John Zanchi, pressansvarig Handelsbanken. 

Även Swedbank har gjort en sänkning för hur mycket man får swisha. Tidigare hade banken en tillfällig beloppsgräns på 150 000 kronor, men den sänktes under hösten till 100 000 kronor. 

Som max kan kunderna swisha 15 000 kronor per rullande sju dagar. 

– Den automatiska beloppsgränsen är 3 000 kronor per rullande 7 dagar. För att höja det beloppet upp till 15 000 kronor måste kunden logga in i internetbanken eller Swedbanks app och därefter verifiera ändringen. Enligt samma metod kan kunden även lägga en tillfällig beloppsgräns på upp till 100 000 kronor, säger Charlotte Nilsson, presskommunikatör Swedbank.

Charlotte Nilsson, presskommunikatör Swedbank.

Swish går ut med varning: ”Var uppmärksamma”

SEB kräver samtal för att höja maxgränsen

Även hos SEB ligger den dagliga maxgränsen på 15 000 kronor. 

– Vill man tillfälligt höja beloppet till mer än så under en dag (maxbeloppet är 150 000 kronor) behöver man som kund ringa till vår telefonbank. Det går alltså som kund inte att själv göra en sådan höjning i Internetbanken. Det är dock inte en ny rutin utan något vi haft på plats under en längre tid, säger Niklas Magnusson, presschef SEB och fortsätter:

– Vi vidtar kontinuerligt åtgärder för att stärka skyddet för våra kunder. Det handlar de senaste åren om beloppsbegränsningar på olika produkter och vid vissa transaktioner och vi tittar nu även på möjligheten till ytterligare beloppsbegränsningar samt på att ge privatkunder möjligheten att välja tidsfördröjning och dubbelsignering av transaktioner. 

Hos Nordea kan kunderna ändra inställningarna för Swish i appen eller nätbanken. Betalningsgränserna är individuella. 

Den som är över 18 år kan höja sin swishgräns tillfälligt till max 100 000 kronor, och det gäller då mellan en och tre dagar. Beloppsgränsen kan inte vara högre än saldot du har på ditt konto där Swish är anslutet.

– Om en kund försöker göra större transaktioner än de personligt anpassade betalningsgränserna måste kunden kontakta banken, säger Hugo Laigar, presskommunikatör Nordea. 

Här är Swish stora förändring

/
/
SEB
/
/