Nordnet Volvo Atlas Copco Handelsbanken Frida Bratt
Volvo är ett bolag som gjorde en bra första kvartalsrapport 2024, säger Nordnets privatekonom Frida Bratt (till vänster). - Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

April en tuff månad för börsen – revansch i rapportsäsongen?

Efter ett bra första kvartal på Stockholmsbörsen har april visat desto mörkare siffror. Men det finns flera aktier som gått bra trots motvind. Rapportsäsongen har bjudit på flera starka uppgångar framförallt i svensk verkstadsindustri. En svag krona är dåligt för sommarsemestern, men bra för stora bolag som Volvo och Ericsson, verkar det som.


Investerarna håller hårt i sina surt förvärvade kronor i april.

– Ja, april är en betydligt lugnare månad än första kvartalet, säger Nordnets privatekonom Frida Bratt till Nyheter24.

MISSA INTE: Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

Vilopaus i april

Efter flera muntra månader i början på året verkar Stockholmsbörsen och flera andra börser runtom i världen tagit en vilopaus i april.

Hittills har Stockholmsbörsen backat 2 procent under innevarande månad, efter att ha haft en riktig raketutveckling under årets tre första månader.

– Anledningarna till det lite ljummare börshumöret är dels att förväntningarna på den första räntesänkningen från USA:s centralbank Federal Reserve, Fed, flyttats fram. 

Sorgebarn: Så går det för svenskarnas 10 vanligaste aktier

Surmulna miner på börsen

Anledningen är att börsen gillar låga räntor, eftersom det får ekonomins hjul att snurra snabbare.

– Och när det rentav är osäkert om Fed sänker räntan alls i år blir det surmulna miner.

MISSA INTE: Ditt sparande och pension blåste bort på onsdagen – vems är felet?

Krig i Mellanöstern är dåligt för affärerna

Dessutom har kriget mellan Israel och Hamas på Gazaremsan, tillsammans med det allt allvarligare tonläget mellan Israel och de muslimska grannländerna, lett till oro. Och oro är dåligt för affärerna.

– Till detta kan också läggas den geopolitiska oro vi ser just nu i Mellanöstern. Det skapar osäkerhet.

Vanligt med upp- och nedgångar

Uppgångar och nedgångar är vanliga inslag på börsen. Man ska därför inte låta sig oroas av att börsen tar lite andpaus eller rent av faller under vissa perioder. Pengar som du investerat ska förhoppningsvis växa över ett par års tid åtminstone. Därför måste inte ett svagt april betyda att det kommer gå dåligt resten av våren.

– Det är inget ovanligt mönster att börsen hämtar andan lite efter en uppgångsperiod, och det är viktigt att som privatsparare komma ihåg.

Svenska verkstadsbolag går bra

Dessutom finns flera ljuspunkter. Småspararfavoriter inom svensk verkstadsindustri har gått som tåget. AB Volvo och ABB är två exempel på bolag som rapporterade fina nyheter i sina kvartalsrapporter, och Atlas Copco är ett annat verkstadsbolag som gått starkt framåt senast på onsdagen.

Detta till skillnad från Handelsbanken som ju rasade ordentligt på onsdagen, och gjorde sin sämsta dag någonsin som börsnoterat bolag.

Svag svensk krona är, märkligt nog, en bra sak

Efterfrågan internationellt verkar hållas uppe av den svaga svenska valutan, som tappat i värde mot både euron och den amerikanska dollarn. Det är inte så roligt för sommarsemesterkassan. Förutom om du har semesterkassan sparad i svenska verkstadsaktier.

– I Atlas Copco var exempelvis orderingången klart bättre än väntat,  samtidigt som man håller i marginalerna. Det tycks alltså som att den sämre konjunkturen pareras ganska väl, avslutar Frida Bratt.

Läs mer om ekonomi:

Ditt sparande och pension blåste bort på onsdagen – vems är felet?

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

Fejkade ID-kort för 45 kronor – direkt i mobilen

Per grundlurad på bitcoin: Bestulen på en miljon kronor

Få 200 000 kronor mer när du säljer din lägenhet

/
/
/