Aktie Telia Investor Swedbank Ericsson SEB Volvo
Telia är en populär svensk aktie. Men aktiekursen är kanske inget att skryta om. - Foto: Caisa Rasmussen/TT

Sorgebarn: Så går det för svenskarnas 10 vanligaste aktier

Det är för det mesta inte någon rolig läsning. De populäraste aktierna i Sverige är ofta de som tappat mest både i år, sedan pandemin och de senaste 10 åren. Hur mycket äger du i de svenska sorgebarnen, har du investerat i någon av undantagen och är det nu det kommer att vända?


Handelsbanken kniper tiondeplatsen på listan över svenska folkets populäraste folkaktier. Att banker är poppis kan förklaras med att de troligen gör stora vinster nu när räntorna är så höga på allt från bolån till kreditkort och blancolån.

Och det stämmer till stor del.

– Det är tydligt att bankerna ses som säkra investeringar när räntorna går upp, säger Annelie Lindahl på Euroclear till Affärsvärlden.

MISSA INTE5 miljoner svenskar fick dela på guldregnet när börsraketen fick fart – är du en av dem?

Investor – "still strong"

De fem populäraste aktierna är som vanligt och i vanlig ordning Investor, Telia, Ericsson, Volvo och Swedbank.

Investor är ett av Sveriges största bolag sett till kapital och inflytande  – och ägs till stor del av Wallenbergfamiljen.

Aktien har gjort en raketkarriär uppåt även i år, med 11,23 procents uppgång sedan årsskiftet räknat på a-aktien.

Experten: Vilken är bästa sparformen – och varför är det ISK?

Telia – ett sorgebarn

Telia är en folkaktiernas sorgebarn – ägd av alla, älskad av ingen. I år har aktien fortsatt sin resa nedåt med ett tapp på 5,44 procent sedan 1 januari.

På tio år har Telia tappat 51 procent av sitt börsvärde, enligt Dagens Industris aktiesidor.

Lista: Landets värsta företag – de ska du akta dig för

Ericsson – i fritt fall

Ericsson är ytterligare ett sorgebarn. Ericsson har aldrig riktigt hämtat sig sedan mobilkriget mot Nokia kring millenieskiftet. Nu är aktien nästan försvinnande billig som gör att många tror att den anrika teknikjätten kan repa sig. Men det har vi inte sett så mycket av ännu.

Ännu så länge i år har Ericsson fallit 12,07 procent på a-aktien. Det är en snabb och tråkig fortsättning på en redan inslagen rutt söderut. De senaste tre åren har Ericssons a-aktie fallit med 50,18 procent enligt Dagens Industris siffror.

Industrikris: Volvo, Sandvik och Ericsson säger upp tusentals

Volvo är ett märkligt fall

Volvo är ett företag som många förknippar med det ursvenskaste som svensk industri kan uppbåda. Och det är inte en dålig investering – det måste iallafall inte vara det.

Volvos a-aktie har stigit med 6,22 procent i år och fortsätter därmed en framgångssaga sedan länge. På tio år har Volvo stigit i värde på Stockholmsbörsen med 192 procent. B-aktien går i stort sett lika bra.

Volvo Car går det inte lika bra för. Även om man gjort en återhämtning i år, och börskursen har stigit med 7,16 procent sedan årsskiftet, så är det en lång bit kvar uppåt för att ens nå fjolårets notering.

På ett år har Volvo Car fallit med 26,6 procent på b-aktien.

Investeringen i Polestar och den senaste utvecklingen kring vrålåket kan ta Volvo Car ut ur dimman igen  – så länge man inte gör nya dyra missar.

Problematiska Polestar skjuts över på Volvo Cars aktieägare

Swedbank – en pärla på Stockholmsbörsen

Swedbank sitter som bankerna gör på den här listan – tryggt på stora summor pengar. Bara i år har man rest aktievärdet med 9,25 procent, en bra bit över Stockholmsbörsen i övrigt.

På det sättet har man återhämtat dipparna från 2023 med råge. De senaste tre åren har Swedbanks börskurs stigit med 50,05 procent och når sin bästa notering sedan rekordet i februari 2017.

Rekordhöga räntorna bakom storbankernas miljardfest

SEB – en stadigt uppåtgående bankaktie

SEB har stigit i kurs på Stockholmsbörsen i år, 8,61 procents uppgång. Det är en imponerande ökning och på 3 år har aktien stigit med 55,12 procent på a-aktien.

SEB är Sveriges sjätte populäraste aktie även i år, skriver Affärsvärlden.

Ståljätten SSAB

Ståljätten från norr, SSAB är Sveriges sjunde populäraste aktie. Sedan Malmbanan mellan Norrbottens viktiga gruvorter och industrihamnarna i Narvik och Luleå gick sönder igen efter bara 4 dagar sedan reparationerna efter det förra 65 dagars stoppet avslutats, finns anledning att misströsta. Aktien föll under måndagens handel med två procent.

Men på det stora hela är aktier i SSAB att betrakta som en trygg hamn. Sedan årsskiftet har aktien stigit med 3,10 procent och på tre år har aktien fördubblats i värde. Börskursen har stigit 116 procent sedan februari 2021.

Malmbanan ur spår – kostar 100 miljoner om dagen

Fastighetsbjässen SBB som snubblade på sig själv

På åttonde plats har den fallande stjärnan SBB parkerat sig – på blygsamma 3,61 kronor.

Fastighetsbjässen SBB var och är Ilja Batljans stora flaggskepp, som gick in i den nya höjda räntornas epok med på tok för stora lån, låg likviditet och ett stort beroende av låga räntor.

Fastighetsjätten har dessutom fått mycket kritik för att ha köpt samhällsfastigheter billigt av kommuner och landsting – som de sedan hyr tillbaka till samma offentliga sektor för mycket mer.

Det blev en giftig cocktail som småspararna fått hinka i sig i flera år nu. Bara i år har den fallna aktien fortsatt att falla 28,62 procent.

På 12 månader har värdet rasat med 76,79 procent. Och på tre år har värdet fallit med nästan 85 procent, enligt Dagens Industris siffror.

Svenska folkets klädjätte – ett till sorgebarn

Svenska Hennes och Mauritz, H&M fortsätter falla även den. Det är den nionde mest handlade folkaktien på listan och kostar nu blygsamma 140,84 kronor på b-aktien.

Sedan årsskiftet har H&M tappat 20,26 procent av sitt börsvärde. På tre år har man förlorat 29,23 procent och jämfört med för 10 år sedan har H&M tappat 51,75 procent av sitt börsvärde.

Handelsbanken klättrar

En allt populärare folkaktie är Handelsbanken, som steg till tiondeplatsen bland de folkkära aktierna i år. I fjol hade banken plats 13 enligt Affärsvärlden.

Och det verkar svenska folket göra rätt i. Aktien har stigit med 11,33 procent i år. Det går att jämföra med aktiens fina gröna siffror de senaste tre åren, då kursen stigit med 42,88 procent.

Men Industrivärden då?

Tidigare hölls tiondeplatsen av Industrivärden, men som nu alltså blivit omsprungna av Handelsbanken som småspararfavorit. Den som har kvar sitt innehav behöver inte hänga läpp.

Även Industrivärden fortsätter att visa gröna siffror både i år, i fjol och på lång sikt bakåt. Sedan årsskiftet har aktien stigit med 6,08 procent.

Läs mer om svensk ekonomi:

Bedrövliga notan för urspårningen: 100 miljoner per dag

5 miljoner svenskar fick dela på guldregnet när börsraketen fick fart – är du en av dem?

Hur mycket tjänade du på börsens rysare – utan att veta om det?

Så stora dolda vinster gör din Ica-butik: "Helt lagligt, men"

Tre av fyra företag vill betala lösensummor efter it-attacker

/
/
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

2 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

2 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

2 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

2 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

2 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.