Apotea varslar 110 fasta tjänster.
Apotea varslar 110 fasta tjänster. - Foto: Martina Holmberg/TT/Tomas Oneborg/SvD/TT

Apoteksjätten varslar 110 fast anställda – ska bytas ut

Apoteksjätten Apotea varslar 110 fasta tjänster. Anledningen är en ökad efterfrågan och företaget anser då att det är det bästa. Tjänsterna ska bytas mot inhyrda anställda från bemanningsföretag.


Pär Svärdson grundade Adlibris, Sveriges största internetbokhandel, år 1997. Han sålde sedan bolaget och letade efter nya utmaningar.

Samtidigt letade ett litet familjeapotek som registrerades 2003 efter någon med erfarenhet av e-handel. År 2011 tog Pär Svärdson och fem personer som också jobbat med Adlibris över majoriteten i Familjeapoteket, som det hette då, och började utveckla e-handeln.

Hösten 2012 lanserades Familjeapoteket sin nya slogan, logga och hemsida och blev då Apotea i den formen som vi känner till i dag.

Apotea har fortsatt att växa sedan 2012 och är nu ett av de ledande företagen inom apotek på nätet.

Apotekaren varnar: Det händer om du äter för mycket vitaminer

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Apotea varslar 110 fasta tjänster

Men trots tillväxten och ökad efterfrågan på varor hos Apotea så meddelade de i dagarna att de har varslat 110 fasta tillsvidareanställningar på logistikcentret i Morgongåva.

Anledningen till varslet beror inte på att tjänsterna inte behövs, utan att man vill testa en annan bemanningslösning som förhoppningsvis ska göra det bättre för den anställde på sikt.

Apoteket: Gör du det här kan vi neka dig din medicin

Fast personal ska bytas ut inhyrda anställd

Den fasta personalen ska bytas ut mot inhyrda anställda från bemanningsföretag.

– Vi har under senaste åren sett en ökande grad av oförutsedda uppgångar i efterfrågan och då är det bättre att kunna jobba mer med bemanning och minska risken för övertid – något som även facket efterfrågat. Därför undersöker vi nu möjligheten att använda oss av en bemanningslösning för ökad flexibilitet och för att säkerställa vårt löfte om snabba leveranser till våra kunder, säger Stefan Eriksson, vice vd på Apotea, i ett pressmeddelande.

Farmaceut uppmanade till att sluta ta medicin – anmäls av apotek

Apotea: "Innebära en större förutsägbarhet i schemaläggning"

Exakt hur många personer som berörs är ännu oklart, men Apotea hoppas att ett bemanningsföretag ska kunna fånga upp berörd personal.

Apotea hoppas att man ska hitta gemensamma lösningar med bemanningsföretag för att kunna dela personal med varandra.

– En förflyttning skulle innebära en större förutsägbarhet i schemaläggning, lättare att få semester när man önskar och mindre risk för övertid med kort varsel eftersom arbetskraft kan flöda mellan flera lokala företag, säger Pär Svärdson, vd på Apotea.

Rasmus Nerman lyxiga lön – så mycket tjänar Apotekets vd