Genrebilder.
Genrebilder. - Foto: Henrik Montgomery / TT /Jonas Ekströmer / TT

Apotekaren varnar: Det händer om du äter för mycket vitaminer

Enligt en undersökning tar fler än var tredje person olika kosttillskott med hopp om goda hälsoeffekter. Men kan man äta för mycket vitaminer? Och vad händer om man gör det? Det svarar chefsapotekare Annika Svedberg på i en intervju med Nyheter24.


Våren är här och många välkomnar solen och värmen med öppna armar. Nu vill man lägga “vabruari” bakom sig och boosta immunförsvaret inför våren och sommaren.

Enligt en undersökning, genomförd av Verian på uppdrag av Apotek Hjärtat, kunde man se att hela 83 procent av alla svenskar tar till olika knep och huskurer för att hålla sitt immunförsvar starkt.

Var tredje svensk äter kosttillskott

Det var 2 208 slumpmässigt utvalda personer som deltog i undersökningen och alla kom från den svenska allmänheten och var mellan 18 och 84 år. Det var ett representativt urval som kan spegla hela svenska befolkningen.

Undersökningen visade bland annat att fler än var tredje person äter olika kosttillskott med hopp om goda hälsoeffekter. Undersökningen visade också att var sjätte svensk äter vitlök, för att de tänker att det ska ge dem bra immunförsvar.

Många livsmedel som är rika på antioxidanter

Nyheter24 har pratat med Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek hjärtat, om det faktiskt finns några hälsofördelar med huskurer.

– Många livsmedel som är rika på antioxidanter, vitaminer eller mineraler bidrar till ett välfungerande immunförsvar – till exempel vitlök, men även andra livsmedel som frukt, grönsaker, fet fisk och nötter. Äter man allsidigt får man därför oftast i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler för att ge sitt immunförsvar bra förutsättningar, säger Annika Svedberg till Nyheter24.

Då kan du behöva äta kosttillskott

En varierad kost är alltså i sig en bra grund för ett starkt immunförsvar. Om man däremot utesluter en viss typ av kost som till exempel kött och fisk kan man behöva komplettera med tillskott.

– Under den mörka årstiden i Sverige kan också vissa grupper behöva extra D-vitamin för att hjälpa immunförsvaret på traven. Värt att nämna är att det också finns fler parametrar som påverkar ens immunförsvar utöver en näringsrik kost. Exempelvis ens sömnmönster, motionsvanor, stress, samt om man röker eller dricker mycket alkohol.

Det händer om du äter för mycket vitaminer

Om man äter varierad kost men ändå kompletterar med massor med kosttillskott finns det en risk att man får i sig för mycket.

Därför varnar Annika Svedberg om att man alltid ska följa doseringen och gärna rådfråga apotekare innan man börjar med ett kosttillskott, för att minska biverkningarna.

– Det är viktigt att använda dessa (kosttillskott red.) på rätt sätt och i rätt dos för att få bästa möjliga effekt, och minska risken för biverkningar. Rådgör därför gärna med oss på apoteken eller vården inför användning, förklarar Annika Svedberg och fortsätter:

– Vissa kosttillskott är vattenlösliga, exempelvis C-vitamin, vilket innebär att man oftast kissar ut ett eventuellt överskott. Vissa kosttillskott är däremot fettlösliga, exempelvis A- och D-vitamin, och där bör man vara extra noggrann med att doseringen blir rätt då ett överskott av dessa är svårare för kroppen att hantera.

Läs fler nyheter här:

Dollarstore tvingas betala 700 000 kronor i böter

Arbetsplatsolycka: Kvinna klämdes i köttfärsblandare

Växtexperten tipsar: Då ska du plantera om dina monsteror efter vintern

Musbajs hittades på Mcdonalds: "Era rutiner är bristfälliga"

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!