Apoteket öppettider
När får personalen på Apoteket neka dig din medicin? - Foto: Isabell Höjman/TT

Apoteket: Gör du det här kan vi neka dig din medicin

Om du gör det här inne på Apoteket – då kan personalen neka dig din medicin.


Att handla på Apoteket är någonting de flesta svenskar gjort någon gång i sitt liv. Det finns i dag cirka 1 400 öppenvårdsapotek i Sverige och de flesta har en hög ruljans då i princip alla människor någon gång i livet behöver hämta ut läkemedel. 

Apotekaren varnar: Det händer om du äter för mycket vitaminer

Många av oss handlar med jämna mellanrum på Apoteket. Bildkälla: TT/Nyhetsbyrån

Apoteket erbjuder bland annat läkemedel till stora och små, utvalda hälsoprodukter och tjänster till privatpersoner, vården, företag och organisationer. Med andra ord finns det ganska mycket av allt gällande kropp och knopp. 

Många Apotek erbjuder även drop in-vaccinationer där du kan få vaccin för bland annat TBE, bältros, HPV, influensa, pneumokocker, vattkoppor, stelkramp, difteri och kikhosta och inför resa.

Så blir du brun snabbare i sommar – expertens knep: "Skyddar också huden"

Arbetar du i en Apoteket-butik kan en stor del av din arbetsdag innebära att du ska lämna ut receptbelagd medicin åt kunder som fått det utskrivet av sin läkare. Men får man som anställd neka någon kund sin medicin?

Nyheter24 hörde av sig till Apoteket för att fråga om det hela. 

Apoteket: Då får vi neka en kund medicin

Apoteket svarar att ja, de får neka kunder sin medicin vid väldigt specifika omständigheter. 

– Gäller det receptköp så görs alltid en farmaceutisk bedömning vid receptexpedieringen. Till exempel kan ett receptköp nekas om det inte gått tillräckligt lång tid sedan föregående uttag.

Då får Apoteket-personalen neka dig. Bildkälla: Isabell Höjman/TT

– Syftar du till receptfria köp så finns ingen formellt reglerad åldersgräns för att köpa receptfria läkemedel på Apoteket. Hos apoteksombud och på Apoteket.se gäller 18-årsgräns för alla receptfria läkemedel.

Stora störningar för E-hälsomyndigheten – recept kan inte hämtas ut

Om någon med åldern inne kommer in och vill köpa 12 pack alvedon då?

– För att minska risken för felaktig användning av Paracetamol hos ungdomar har medlemmarna i Sveriges Apoteksförening träffat en branschöverenskommelse om denna ansvarsfulla försäljning. Enligt överenskommelsen så ska vi inte sälja mer än tre receptfria förpackningar paracetamol i tablettform till kunder, avslutar Apoteket. 

Rasmus Nerman lyxiga lön – så mycket tjänar Apotekets vd

/