Bedragare kan försöka komma åt dina kontouppgifter i deklarationstider.
Bedragare kan försöka komma åt dina kontouppgifter i deklarationstider. - Foto: Caisa Rasmussen/TT & Martina Holmberg / TT

Så skyddar du dig mot deklarationsbedragarna

Den senaste tiden har olika typer av bedrägeri blivit allt mer vanligt förekommande. Genom sms, samtal och mejl försöker bedragare lura privatpersoner på pengar, så även i deklarationstider.


FÅTT ETT BLUFF-SMS? DET HÄR KAN DU GÖRA

Skatteverket har flera riktlinjer om du har fått ett mejl eller sms som ser ut att komma från myndigheten, men som du misstänker är skrivet av bedragare. Du ska: 

  • Inte klicka på länkar i meddelandet
  • Inte öppna bilagor i meddelandet
  • Inte svara på meddelandet

Du kan också vidarebefordra det misstänkta bluff-sms:et till 7726, vilket gör att det rapporteras till teleoperatörerna. 

Skatteverket ber aldrig om kontouppgifter i varken mejl eller sms. 

Om du lämnat sådana uppgifter och därmed blivit utsatt för bedrägeri bör du anmäla detta till polisen. Du ska också kontakta din bank. 

Källa: Skatteverket

Varje år får miljontals människor sitt skattebesked och många väntar med glädje på en återbäring, medan det för andra kan bli en ekonomisk smocka i form av restskatt som ska betalas tillbaka. 

Dessvärre kan det för många också innebära en tid då ovälkommen kontakt tas från de som vill roffa åt sig dina pengar. En av många metoder som bedragare använder sig av är nämligen att kontakta sina offer via sms, telefon eller mejl. Och den senaste tiden har dessutom allt fler myndigheter varnat för bedrägeriförsök.

Bluff-mejl får myndigheten att larma: "Låt dig inte luras"

Sparekonomens bästa tips för att skydda dig mot bedrägeri

Genom att skicka ut länkar med information om att du måste fylla i dina bankuppgifter för att få återbäringen kan tjuvarna komma över dina bankuppgifter och därefter stjäla pengar från dig.

Med bakgrund av detta har Nyheter24 pratat med Nordnet Banks sparekonomen Frida Bratt. Hon förklarar hur du på allra bästa sätt undviker att hamna i klorna på tjuvarna och hur du ska skydda dina pengar.

– Det viktigaste är att tänka på att aldrig godkänna något med bank-id utan att först noga ha kontrollerat och läst igenom vad det gäller och att aldrig lämna ut bankuppgifter eller godkänna något med bank-id på uppmaning av någon annan, säger hon och tillägger:

– Varken banken eller Skatteverket kontaktar dig på det sättet med ett sms och en uppmaning att logga in för att ta del av återbäringen, det är viktigt att ha i bakhuvudet. Klicka heller aldrig på länkar i sms som du inte känner igen.

Fått ett udda samtal? Så skyddar du dig mot telefonbedrägerier

Frida Bratt är sparekonom på Nordnet Bank. Foto: Nordnet Bank pressbild

Så undviker du bedrägeri

I tider då många råkar ut för att bli lurad på pengar, oavsett om det rör sig om stora eller små belopp, är det viktigt att ha ett kritiskt öga till eventuella kontaktförsök från de som utger sig för att representera banker och myndigheter. Framför allt då det kan bli svårt att få tillbaka pengarna om du blir lurad, menar Frida Bratt. 

– Dessvärre kan det vara mycket svårt att få tillbaka pengarna om du godkänt en transaktion med bank-id eftersom du, om du själv godkänt transaktionen, kan anses ha handlat vårdslöst och därmed anses ha ”dig själv att skylla”.

När bedragaren kontaktar dig finns det flera saker som, enligt sparekonomen, kan göra det mer vanskligt att ifrågasätta äktheten hos den som tar kontakt med dig.

– Sms är ett sätt, telefonsamtal är ett annat. Inte sällan är personerna som ringer väldigt trevliga och kanske också verkar professionella. Det är vanligt att det påstås att något fel har begåtts och att ett konto har spärrats och att man måste logga in med bank-id för att låsa upp det, säger hon.

Har du fått detta sms? Nu varnar Skatteverket för bluffen

Det finns flera tillvägagångssätt bedragare använder för att komma över dina pengar. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bedragarna kan försöka stjäla skatteåterbäringen

I de fall där bedragaren söker kontakt med dig och framstår som trevlig, kunnig och professionell kan också vara ett tillvägagångssätt som används i samband med deklarationen.

– Jag kan tänka mig att liknande tillvägagångssätt används i bedrägerier i samband med deklarationen. Att något är fel med återbäringen men att det kan lösas med en ”enkel inloggning”. Inte sällan riktar man in sig på äldre personer i någon slags skrämseltaktik.

Skulle det vara så att en person utger sig för att representera en myndighet ska du istället lägga på luren och själv söka kontakt med berörd instans.

– Klicka inte på länkar och inta en allmän sund skepticism när det kommer till godkännande med bank-id. Godkänn aldrig något på uppmaning av någon annan, betonar Frida Bratt. 

Ett av många försök att komma åt kontouppgifter är via sms där bedragarna utger sig för att vara Skatteverket. I ett av de sms som myndigheten själva varnat för används både stavfel och felaktig grammatik. 

 "SkatteverketSE: Skatt har beslutat att du får pengarna tillbaka. För att få detta belopp kan du besöka vår hemsida", står det i bluff-smset som även innehåller en länk. 

Fått ett sånt här sms? Nu varnar polisen för nya bluffmetoden

Ett sätt att försöka komma åt dina bankuppgifter är att bedragare utger sig för att representera Skatteverket. Foto: Anders Wiklund/TT


/
/