Elsparkcykel Scooter Elcykel Sparkcykel Konsumenternas
Elsparkcykel är ett billigt transportmedel, men det blev precis lite dyrare. - Foto: Pexels och Konsumenternas

Upp till 6 600 kronor dyrare att äga elsparkcykel – per år

Det är sedan årsskiftet lagtvång på att trafikförsäkra sin elsparkcykel. Priset på försäkringen kan skilja från 600 kronor till det tiodubbla 6 600 kronor per år. Den nya lagen är till för att skydda alla trafikanter från dyra skador när olyckan är framme, berättar juristen Jenny Sparring på Konsumenternas för Nyheter24.


Vad är Konsumenternas?

Konsumenternas är en sajt för privatekonomiska råd, jämförelser och nyheter ur ett konsumentperspektiv. Sajten drivs av några av Konsumentverkets olika verksamheter.

Källa: Konsumenternas

I januari när lagen trädde i kraft var det inte många elsparkcyklar på vägarna i Sveriges storstäder.

Men nu våras det för elscootrarna.

MISSA INTE: Hjälp! Nordnets tjänstepension kommer kosta mig 1000-lappar 

Voi, Lime och Tier tvingas försäkra sig

Lagförändringen innebär bland annat ett ökat försäkringsskydd för alla de som reser med Voi, Lime, Tier och andra elsparkcykelföretag som strösslar sina tvåhjuliga fordon över trottoarerna.

Elsparkcykelföretag finns i otaliga svenska kommuner men är vanligast i storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö exempelvis.

Men även du med en elsparkcykel för personligt bruk är i de flesta fall tvungen att försäkra dig.

Även personlig elsparkcykel måste nu försäkras

Det kan komma som en överraskning för de som plockar fram sin eldrivna tvåhjuling till våren att man måste betala mer än någonsin i omkostnader.

Anledningen är att lagen kräver att större elsparkcyklar måste vara trafikförsäkrade. Lagen gäller endast de som går snabbare än 14 kilometer i timmen samt väger 25 kilo eller mer – eller de som väger mindre än så men som går i över 20 kilometer i timmen.

Skräckexempel: Allvarliga skador, ingen ersättning

Jenny Sparring är jurist och expert på personskador på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

– Det finns skräckexempel på gångtrafikanter som blir påkörda av elsparkcyklar och som sedan går ersättningslösa eftersom det inte funnits någon trafikförsäkring. Nu blir det ändring på det, säger hon till Nyheter24.

Om olyckan är framme och någon gör sig illa på vägarna så är det trafikförsäkringen som går in och täcker hela skadan. Samma sak gäller om något annat fordon skadas i olyckan. Dock täcks inte skador på elsparkcykeln själv.

Från 600 till 6 600 kronor i avgift

Det blir en höjd avgift för de som inte tidigare trafikförsäkrat sitt tvåhjuliga elfordon.

Konsumenternas, som drivs av Konsumentverkets olika verksamheter, berättar att det kan det skilja tusenlappar mellan försäkringarna.

– Försäkringsbolagen är lite hemliga med hur dyra premierna är. Men vi har fått rapporter om konsumenter som erbjudits försäkringar på 50 kronor i månaden, till 550 kronor i månaden för samma försäkring, säger Jenny Sparring.

Måste betala

Vissa kan få för sig att de kan komma undan avgiften genom att helt enkelt inte försäkra sitt fordon. Men det kan bli dyrt även det.

Förutom om olyckan är framme riskerar du att få böter om du inte kan uppvisa ett försäkringsbevis i fickan om du blir stoppad av polis under din eldrivna färd.

Ha beviset med dig

 – Se till att du har försäkringsbeviset tillgängligt, till exempel digitalt i mobilen, säger Jenny Sparring.

För att hitta det bästa priset och den bästa försäkringen för just dig tycker Sparring att man ska höra av sig till flera bolag.

– Kontakta flera försäkringsbolag och jämför priset på trafikförsäkringen. Kontrollera också om försäkringsbolaget erbjuder hel- eller halvförsäkring eftersom inte alla gör det, säger Jenny Sparring.

En liten bonus: "Hit and run"

En liten bonus till med lagförändringen är att trafikförsäkringen även hjälper exempelvis fotgängare som blir påkörda med elfordon, men där föraren smiter från brottsplatsen.

Om föraren smiter eller om fordonet inte är försäkrat kan den drabbade söka ersättning från Trafikförsäkringsföreningen. Det kunde man inte innan den här försäkringsplikten infördes. Då gick man ersättningslös om olyckan var framme, avslutar Jenny Sparring.

Läs mer om trafik och ekonomi:

Experten om stora räntebeskedet: "Alla påverkas"

Minst 90 000 småsparare förlorade storkovan – är du drabbad?

/
/
/