Småbarn pension pensionsmyndigheten
Småbarnsåren kan bli en riktig pensionsfälla. - Foto: Martina Holmberg / TT

Det händer med din pension när du är föräldraledig

Många saker kan påverka hur ditt pensionssparande ser ut när du går på föräldraledighet. Dessutom påverkas både tjänstepensionen, ditt privata sparande och din allmänna pension.


Att bli förälder tycker de allra flesta är underbart. Men när du blir föräldraledig påverkas din ekonomi, och det är sällan lika roligt.

Förutom sänkta inkomster påverkas även din pensionsinbetalningar till både det allmänna pensionssystemet och till tjänstepensionen.

Här går vi igenom tre förändringar som kan påverka dina pensionsinbetalningar under föräldraledigheten – en negativ, en positiv och en förändring som beror på vart du jobbar.

MISSA INTE: Slutar betala pension till boende i Sverige: De drabbas

1. Tjänstepensionen

Vi börjar med den som beror på vart du jobbar. Tjänstepensionen är de pengar som din arbetsgivare sätter av varje månad på ett pensionskonto. I vanliga fall rör det sig om motsvarande 4,5 procent av din månadslön.

Om du inte får löneersättning under föräldraledigheten kan det leda till minskade pensionsavsättningar från arbetsgivaren.

Det är något att diskutera med din arbetsgivare och eventuellt komplettera med frivilliga insättningar om det är möjligt för att hålla pensionen på en stabil nivå.

Vissa arbetsgivare fortsätter att betala in tjänstepension under föräldraledigheten, men det skiljer sig från arbetsgivare till arbetsgivare och du kan behöva påminna din arbetsgivare att göra inbetalningen om det är något som gäller för din arbetsplats.

2. Allmän pension

Föräldraledighet kan leda till lägre intjänade pensionsbelopp om du inte får tillräcklig inkomst under ledigheten. Det kan vara klokt att se över hur detta påverkar din framtida pension och om det finns möjligheter att kompensera för det genom andra sparformer.

Allmän pension fortsätter betalas in när du är föräldraledig precis som om du fick lön. Men eftersom föräldraledighetsersättningen ofta är lägre än din grundlön så blir dina allmänna pensionsinbetalningar lägre under föräldraledigheten.

3. Pensionsrätten för barnår

Tack och lov finns det en liten kompensationsbonus för många föräldrar.

Den kallas för pensionsrätten för barnår. Att vara föräldraledig kan ge rätt till extra pensionspoäng för varje barnår, vilket kan vara en viktig komponent i din samlade pension.

Det är inget du själv behöver ansöka om utan beräknas automatiskt. Du kan läsa mer om detta på Pensionsmyndighetens hemsida.

Den dag du går i pension får du mellan 200 och 300 kronor extra per barn i allmän pension per månad livet ut.

Du får inga extra inbetalningar för barnår om din årsinkomst överstiger 599 250 kronor (motsvarar den högsta inkomst som utgör underlag för allmän pension 2023).

Läs mer om pension:

Slutar betala pension till boende i Sverige: De drabbas

Fällan som kan sänka din pension med 27 000 – varje månad

3 000 kronor högre inkomst – efter pensionen

/
/