Pensionsmyndigheten
Pensionsmyndighetens beräkningar är klara. Och vissa pensionärer gick det väldigt bra för. - Foto: Pexels/ Anders Glans / PPM

3 000 kronor högre inkomst – efter pensionen

Skillnaderna i pension är stora mellan inkomstgrupperna. För låginkomsttagare innebär pensionen en höjning med inkomsterna med hela 27 procent, eller dryga 3 000 kronor i snitt. Det visar uppgifter som Nyheter24 begärt ut.


Skillnaderna är stora, men i snitt fick pensionärerna 79 procent av slutlönen 2022.

Höginkomsttagare får 64 procent av slutlönen i snitt, medan låginkomsttagare får 127 procent i snitt.

Garantipensionen – som en löneförhöjning

Det innebär att lågavlönade faktiskt fick höjda inkomster när de gick i pension. Det sistnämnda förklaras av garantipensionen som träder in vid låga inkomster.

Sedan 2008 har kompensationsgraden, andel pension i förhållande till slutlön, sjunkit med sex procentenheter, baserat på samma pensionsålder. Det förklaras av högre medellivslängd.

"Den beslutade pensionsåldershöjningen förväntas motverka den fallande kompensationsgraden", säger Kristin Kirs, analytiker på Pensionsmyndigheten.

Så har Pensionsmyndigheten räknat

Nyheter24 har pratat med Pensionsmyndigheten som berättar att de delat upp pensionärerna i tre inkomstgrupper.

Höginkomsttagarna snittar en slutlön på 60 045 kronor, och får en medianpension på 39 769 kronor. Då ingår tjänstepension, men inte separat sparande.

Medelinkomsttagaren tjänar 34 109 kronor, och får en medianpension på 24 186 kronor.

3 000 kronor i höjd pension

Låginkomsttagarna tjänar 13 791 kronor i slutlön. Efter pensionen får de höjda inkomster, med över 3 000 kronor. Den samlade tjänstepensionen och allmänna pensionen är nämligen 16 850 kronor, på grund av att garantipensionen är så pass hög.

Det framgår av uppgifter som Nyheter24 begärt ut.

Läs mer om ekonomi:

Här får du högsta och lägsta sparräntan – hela listan 2024

/
/
/