Skattejuristen Ola Aronsson redogör hur RUT och ROT-avdrag fungerar i din inkomstdeklaration 2024.
Skattejuristen Ola Aronsson redogör hur RUT och ROT-avdrag fungerar i din inkomstdeklaration 2024. - Foto: Anders Wiklund/TT & Claudio Bresciani/TT

Deklaration 2024: Så fungerar rut och rot-avdraget

Det är deklarationstider och det brukar innebära att många går i väntans tider för att få reda på hur mycket man får tillbaka i skatt, eller hur mycket man behöver betala i kvarskatt. Andra behöver göra avdrag och ändringar i sin deklaration.


Rut och rotavdrag – så fungerar det

Rut (Rengöring, underhåll, tvätt)

Rot (Reparation, ombyggnad, tillbyggnad)

  • Om du anlitar ett företag för att utföra underhåll, om- eller tillbyggnad kan du få rotavdrag för delar av arbetskostnaden. 
  • Du kan få rutavdrag om du anlitar ett företag som utför hushållsnära tjänster, till exempel flyttjänst, reparation och underhåll av vitvaror eller städning.
  • Rot och rutavdrag kan räknas ihop och är högst 75 000 kronor per person och år.
  • Rotavdrag får högst vara 50 000 kronor per år.
  • Det som avgör om du kan ta del av avdrag eller inte beror på hur mycket skatt du betalat in under året och vilka andra avdrag du gör.

Källa: Skatteverket

Mellan den 4 och 8 mars skickar Skatteverket ut deklarationen till de som skaffat digital brevlåda senast den 3 mars. 

Varje år inväntar tusentals personer sin deklaration för att få reda på hur mycket man får tillbaka i återbäring eller behöver betala tillbaka i restskatt. Andra väntar för att kunna göra tillägg och avdrag. 

Nyheter24 har pratat med Ola Aronsson, skattejurist hos Familjens Jurist, för att ta reda på vilka vanliga avdrag som är viktiga att känna till och vad som är viktigt att inte missa.

Aronsson har tidigare berättat om reseavdraget i deklarationen 2024.

Ola Aronsson är skattejurist hos Familjens Jurist. Foto: Pressbild Familjens Jurist

Skattejuristen: Det får du inte missa i deklarationen 2024

Deklaration 2024: Så fungerar rut och rot-avdraget

När du anlitar ett företag för rotarbete kan du ha rätt till skattereduktion i ett så kallat rotavdrag, för delar av arbetskostnaden. Vid reparation, underhåll eller om- och tillbyggnad kan företaget dra av högst 30 procent av arbetskostnaden på fakturan.

Är det istället så att du anlitat ett företag som utför hushållsnära tjänster kan du ansöka om rut-avdrag och då får företaget dra högst 50 procent av arbetskostnaden på fakturan. 

– Sedan flera år tillbaka har det funnits möjlighet att få skattereduktion för så kallade rut och rot-tjänster. För att kvalificera sig för skattereduktionen måste man ha någon form av inkomst och därmed betala skatt. Hur mycket avdrag du kan göra beror på den betalda skatten under året och andra avdrag du har gjort, säger han.

Du kan göra rutavdrag för hushållsnära tjänster och rotavdrag vid ombyggnad, tillbyggnad eller reparation. Foto: Hasse Holmberg/TT

Deklarationen 2024: Datum som du inte får missa

Så fungerar skattereduktion i deklarationen 2024

Han berättar även att det finns vissa möjligheter om du minskat din inkomst. Då kan du nämligen omfördela din skattereduktion.

– Om du har minskat din inkomst, till exempel på grund av föräldraledighet, och inte kan utnyttja hela skattereduktionen, finns möjligheten att omfördela skattereduktionen till din make, maka eller sambo, säger han och tillägger:

– Genom att omfördela avdraget får din make, maka eller sambo en minskning av skatten med det belopp som han eller hon kan utnyttja av det omfördelade avdraget, något som många missar. Omfördelningen hanteras på Inkomstdeklarationen, sidan två, där du markerar punkt 17 och lämnar information om detta under "övriga upplysningar", förklarar Aronsson. 

LISTA: Alla avdrag du kan göra i deklarationen 2024

Om din inkomst minskat på grund av föräldraledighet kan du omfördela skattereduktionen till din partner. Foto: Martina Holmberg / TT

Här kan du läsa fler ekonominyheter från Nyheter24:

Skatteverket: Så undviker du att klanta bort ränteavdraget

Kvarskatt 2024? Så tacklar du den ekonomiska smällen

Reseavdrag 2024: Så fungerar det i deklarationen

/
/
/
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00