I en ny undersökning visar det sig att äldre handlar mindre hållbart än andra.
I en ny undersökning visar det sig att äldre handlar mindre hållbart än andra. - Foto: Fredrik Sandberg/TT & Marcus Ericsson/TT

Pensionär? Därför handlar du mindre hållbart än andra

Att vilja handla hållbara varor blir allt mer populärt. Men av de som värdesätter hållbara produkter är den äldre generationen mindre bra jämfört med andra åldersgrupper, visar en ny undersökning.


Den senaste tiden har inflationen ätit upp mycket i svenskarnas plånböcker. Trots det är köpkraften stark hos många. 

Enligt undersökningen Konsumentkompassen visar det sig att mer än varannan svensk anser att hållbarhet är en viktig aspekt när de handlar varor, och hela 30 procent anser sig vara neutrala till frågan om hållbarhet är viktigt. 

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

Varannan svensk anser att hållbar shopping är viktigt. Foto: Sofia Ekström/SvD/TT

Pensionärer handlar minst hållbart

Undersökning, som genomförts av prisjämförelsesajten Prisjakt, visar att de som handlar minst cirkulärt, det vill säga de som handlar hållbart, är den äldre generationen.

Isabella Ahmadi arbetar som konsumentexpert på Prisjakt, och enligt henne verkar det som att de tuffa ekonomiska åren många har i ryggen också stärkt köpkraften.

– Med ett par privatekonomiskt tuffa år i ryggen ökar nu svenskarna upp sin budget för fysiska varor. Många hushåll har ju skärpt budgeten för att ta höjd för ökade kostnader för bostad, mat och el, men nu tycks man kunna lägga mer pengar i shoppingpotten. Det är sannolikt en effekt av den dämpade inflationen och prognosen om en sänkt ränta. Skatteåterbäring och lönerevisioner kan också ge lite extra boost till plånboken, säger hon till Nyheter24.

De som handlar minst hållbart är den äldre generationen, de som befinner sig i åldrarna 65-79 år. Under de första sex månaderna av 2024 handlar endast 55 procent av de tillfrågade pensionärerna hållbart, vilket går att jämföra med 30-49-åringar där hela 73 procent handlar hållbart.

– Den yngre generationen har fått lära känna en färgsprakande second hand-marknad, som bara växer och blir bättre för varje år, till skillnad från den äldre generationen som kan ha en lite negativt laddad bild av andra hand. Det är synd, eftersom vi idag har en levande andrahandsmarknad med låga priser, vilket egentligen borde passa utmärkt för en pensionärs plånbok. 

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

Foto: Pressbild Prisjakt

Det avgör om du handlar hållbart

Vanligast är det att handla hållbart via digitala marknadsplatser och från privatpersoner, inte från de traditionella butikerna. Det är något som behöver ändras på, menar Ahmadi. 

– Det som också sticker ut är att butikerna som även säljer nyproducerat inte riktigt lyckats nå fram till de second hand-sugna konsumenterna. De vanligaste handelsplatserna för cirkulärt är att handla på digitala marknadsplatser från privatpersoner och i fysiska andrahandsbutiker, och där behöver företagen komma ikapp och ställa om sin affärsplan och nå konsumenter med sina cirkulära varor.

Den genomsnittliga svenska konsumenten planerar att spendera 12 573 kronor under de kommande månaderna, enligt undersökningen. 

– Svenskarna befinner sig i väntans tider. Å ena sidan ser man möjligheter att avsätta mer pengar till konsumtion, vilket kan vara tack vare en dämpad inflation, stabilare elpriser och en prognos om räntesänkningar. Å andra sidan finns en viss återhållsamhet, kanske just för att räntan ännu inte sänkts, säger Ahmadi.

Undersökningen är genomförd av analysföretaget Kantar. 1 000 intervjuer har gjorts med svenskar i åldrarna 18 till 79 år.

Bedragarnas sluga knep: Så kan du luras på Amazon och AliExpress

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

/