- Foto: Henrik Montgomery/TT & Pexels

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.


Ett sätt att spara flera tusenlappar i månaden är att flytta ihop med sin partner. Men att bli sambos kan snabbt leda till gnabb om ekonomin. Och det kan vara klurigt att veta hur man ska göra. Ska man dela allt lika, procentuellt utifrån inkomst eller ha en helt gemensam ekonomi? 

Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.

Har du partner? Så kan ni spara 10 000 kronor – i månaden

Par med gemensam ekonomi bråkar mindre

Falkenhäll berättar för Nyheter24 att det är viktigt att först och främst börja prata ekonomi. Om man har pratat om sina förutsättningar för en trygg privatekonomi och ett eget sparande, kommer det att minska risken för konflikter kring pengar. 

– Sätt gemensamma mål med ekonomin, så man strävar åt samma håll. Det kan göra det enklare att till exempel spara till något längre fram, säger hon.

Sambo? Så påverkas du om din partner har skulder hos Kronofogden

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Olika sätt att dela upp ekonomin

Det finns olika sätt att dela eller kombinera sin egen och sin partners ekonomi. Vilken som passar just ditt förhållande beror på era förutsättningar. 

– Har man ungefär lika hög lön så kan det ofta funka bra att dela lika på utgifterna. Men skiljer det i inkomst behöver man fundera på hur man fördelar utgifterna så båda får goda förutsättningar. Varje par bestämmer själva, huvudsaken är att man är överens och att det känns bra för båda. Man kan lite förenklat säga att man kan göra på tre olika sätt.

Helt separat ekonomi 

Detta sätt innebär att var och en ansvarar för sina egna pengar, räkningar och sparande. Det kan vara ett bra sätt om man har ungefär lika hög lön.

Delvis separat ekonomi

Att ha delvis separerat ekonomi innebär att man betalar olika mycket av de gemensamma utgifterna. Det innebär att den som tjänar mer också betalar mer. Dessutom skapar det bättre förutsättningar för den med lägre lön.

Helt gemensam ekonomi

En helt gemensam ekonomi innebär att alla pengar går ner i samma pott. På så sätt får båda parterna lika förutsättningar att spara och bygga en trygg privatekonomi. 

– Vi vet att de som har en gemensam ekonomi bråkar i lite mindre utsträckning om pengar än de som inte har det.

Upp till 20 000 fick fel bostadsbidrag av Försäkringskassan

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

/